July 2012 - .

Tuesday, 31 July 2012

Pernah Ada Perasan Camni X ???

Tuesday, July 31, 2012 2
Pernah Ada Perasan Camni X ???

Assalammualaikum
.
.
.
.
.


perasaan ape?haa..perasaan NERVOUS ! GUGUP ! GEMENTAR dan seangkatan dengannya !!
Jaja?of coz Jaja ade sebab 2 Jaja up entry nie..

serius !! mmg ke'nervou'san Jaja ni tahap kritikal ~ Jaja pon xtau pasal ape .. DARAH GEMURUH .. LEMAH SEMANGAT bagai...pelik kan !

Jaja tgh pikir2...cam mana la interview Jaja tok keje nanti..mesti susahkan kalo perasaan cmni selalu membelenggu ! adoyaii ~ bru bos tanye sikit,or tinggi suara sikit..agaknya da tkencing kat situ pe..

jgn kan interview nanti..sekarang ni pon..kalau Jaja ade sumtink yg kene buat ~ kawan2 musti perasaan..ok..sebagai contoh ! Jaja tersangat lah NERVOUS bila nombor Jaja semakin hampir ~ alaaa..mcm nombor2 yg kite kene amik kalo b'urusan kt bank2 or pjabt pos !~

andai kata la kan no Jaja 2830...~ no yg tgh ada skrang 2825..ha..Jaja da siap2 da pegang ape yg patut..kuar segala bil2 duit2 bagai...jantung toksah cakap la..dup dap punya kuat !! mcm la baru pertama kali buat ~ xpaham betul la..

bukan 2 je..nak nye exam yang slalu Jaja amik kt kolej ni pon sama.. =.=" tiap kali nk masok exam..nervous dia datang..! sampai tangan berpeluh...blakang bpeluh2...jantung jgn ckp..pastu,bila da nervous..dan2 la perut ni tiba2 sakit ! nk tberak la..PMS la apa sume ! bila da nervous bagai kat luar hall japg..mula la lupa segala nota ! bila dah lupa,lain kali mula la nk bawah toyol masuk hall..ahaha

penah dulu Jaja masa sek rendah..ade masuk pertandingan sajak tau ! masa tu Hari Ibu..bayangkan,pertandangan ni lagi sebulan..Jaja da selalu praktis kat umah...sampai dah hafal lah sajak tu...then,reheasal kat sekolah suma ok ... perfect ! tip top ~ bila tiba je tibe hari tersebut ~ bila nama Jaja dah dipanggil ! Jaja dah naik je pentas..pegang microfone ! semua yg Jaja ingat,sebulan yang lepas..HILANG SEKELIP MATA !! mcm tu je..~

bayangkan la..Jaja dah ade kat atas stage tu kot..nak xnak...Jaja bersajak jugak la..main tibai jer..sampaikn Jaja bersajak sambil selit2 lirik lagu Ibu nyanyian Exist ! hahaha ! kalau di ingat2kan balik...tgelak sorang2 lah Jaja...tah pape je aku ni !

Xsangka plak...perasaan darah gemuruh Jaja ni terbawa2 sampai sekarang ~ presentation dalam kelas ? depan classmate n lecturer..?hah..Jgn ckp la..tergagap Jaja..hahaha...memalukan betul la kau ni Jaja...

camne ye nk hilangkan perasaan darah gemuruh nie..dah jenuh dah Jaja praktik kan diri Jaja ni jangan terlalu nervous..tp xboleh...ada yang kata banyakkan selawat..ada yang kata minum air Yassin..suma da try..tp,still cmnie jugak..Jaja ingat nk cuba dapatkan pulak air Zam-zam !

harap2 boleh..semoga perasaan nervous..darah gemuruh Jaja ni dapat hilang !!



Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI

MOVIE : Child's Play

Tuesday, July 31, 2012 10
MOVIE : Child's Play
Assalammualaikum
.
.
.
.
.
Korang Mesti Penah Layan Cite Ni Dulu-dulu !!
cite apa ek?haa..penah dengar cite ni??
Child's Play ??
atau nama dia CHUCKY !!
Jaja xingat bila cita ni mula2 kuar..tp,yang pasti masa Jaja darjah 4..
Jaja penonton setia cite nie... :)

Jaja pasti ! mesti ramai di antara kita yang mmg layan cita ni kan !

Jaja dok tengok dulu..time zaman guna video tape...tape yang besar tu...
pastu perlahan2 ke CD..
ingat lagi masa tu sewa dekat kedai depan tu..
bape rgget pon xingat..tp,rasa nya mcm  RM5.00 utk 1 cerita..

sekrang x lagi ! weeeehh..
skrang ni da ade internet...download je suma part yang ade..

nak di jadi kan cerita..Jaja ni dlu memang banyak koleksi anak2 patung dan teddy bear..
sejak mak mula dok tengok cerita nie..
Jaja dah jadi macam takut nk simpan anak2 patung tu!
last2..suma Jaja campak g umah opah Jaja..haha
mana x nya..dah anak patung Child's Play ni boleh hidup ni boleh hidup,bcakap,makan !
dan yang paling takut dia BOLEH BUNUH ORANG !!!

Child's Play ni ada banyak episode..xsilap Jaja ada 5 or 6 episode camtu la..
hantu si Child's Play nie liat sungguh nak mati !
bunuh la camna skali pon..dia akan still hidup balik..

Jaja tengok sampai episode last..
dimana..Child's Play ni dah ada bini la pulekk..
doang kawen bagai...
dapat anak sume...
last2 anak dia sendri yg bunuh ayah dia..

wahh..utk episode ke bape tah..
ade adegan aksi ranjang !
haha..yela..mcm lawak je tengok anak patung dok wat cmtu..
dia tunjuk la..si Child's Play ni bukak baju awek dia..
hahhaa..!

sape yg mmg peminat setia cita katun ni..
ase nye better koang p tengok sampai habis..sampai la si Child's Play ni kene bunuh..
sbb cita dia makin lama makin seronok !
ending dia pon menarik.. :)

ending?lol..Jaja xsure tau la plak japg kalo2 ade lagi Child's Play episode baru..
ok..bagi koang yg xtau or dah xingat cite Child's Play tu yang mana..
haa..kat bawah ni ada katun2 dia..~









Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI

Monday, 30 July 2012

Ayam Uncle Bob

Monday, July 30, 2012 9
Ayam Uncle Bob
Assalammualaikum
.
.
.
.
.
dengar je perkataan AYAM !! Sudaah pasti sume orang sukee kaan !! ngeee..
sedap nye..nampak perkataan ayam pon da terbau2 ayaam..
especially,ayam KFC !! heeee...

mmg xboleh dengar langsung lahaii perkataan AYAM nie... ^_^
lebih2 lagi masa time pose cmni..haha...telann ayaq liooq nampakk...
bunyikk2 perott yer...

opss ! ada yang alah dengan ayam yer?xleh makan ayam ? alergic ! huhihh..rugi !
Jaja x alergic ngan ayam..tp,alergic ngan seafood ! ahh,sangat rugi !
TAPI !!! hahaa.. Jaja ni pantang tengok ! nk makan sume ! xkisah la alergic ke ape..
janji boleh makan..cuihh..rugi o0..alaa,alergic paling tidak pon gatai2 mata jer !!
nanti lama2 die hilang laa..huhuuh

eh ! kat sini Jaja bukan nk cite pasal alergic ke,ayam KFC ke..
Jaja nk cite pasal AYAM UNCLE BOB (!)
koang penah dengar ini ayam x?
perghh~ini ayam sangat sedap ok !!

Jaja kalo beli...Jaja suka amik yg SPICY !! dibanjiri dengan serbuk paprika !
sedapp..pedasss...yg paling best..dia xda tulang !
so,sangat senang utk dimakan oleh Jaja yg xdak gigi nie ! hahahah
xdak kulit n lemak juga ok !
sesuai utk orang yg ingin DIET !!
tp kalo dah makan ayam ni 10 ketoi..
Diet ke hapee nye !!

Ayam dia sangat besar sbb disaluti dengan tepung !
mmg kenyang dah kalo beli 1 tu...
harga dia? RM 6.00 ^_^

ngee...Jaja slalu beli kat bazar Ramadhan..
stakat yg Jaja tahumdie slalu bukak kiosk2 jer...~xtau la plak kalo ade RESTORAN AYAM UNCLE BOB plak..
kat Food Court sec 2 pon ade kiosk ni...
dah2..sape yg blom try agi..koang patut cuba makan ini ayam ok ! heheh

meh2 tengok gambaq ayam2 kat bawah nie..masa tengah dok cite ni pon perot dah m'gelegak nk makan ayam ni !!!
haha..abang ni cover2 macho plak Jaja tangkap gambar ! adehh..
bukannya saya tgkap gambarr abg ! adedeey..
okey..btw,Uncle Bob ni musti seorang yg chubby dan sangat suka pd ayam kan !
allo0olo0..tomey2 Uncle Bob ! hik3



Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI




Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI

Photoshoot [28 July 2012]

Monday, July 30, 2012 6
Photoshoot [28 July 2012]



Assalammualaikum
.
.
.
.
.
alhamdulillah..setelah sekian lama xb'photoshoot..Sabtu lepas Jaja dipanggil utk testshoot di Putrajaya (!) hee..Photoshoot ni utk memilih model butik Angun yang terletak di Bangi..

gambar Jaja dan 2 orang talent lagi akan dihantar ke butik berkenaan,dan doang sendiri yang akan pilih model mana yang dorang berkenan tok jadikan model butik doang..

huhuh..dup dap dup dap jantong ni ha menahan debarann..brrr..mcm takot je ghasa ! ketaq lutut,kecut perot..ecaaiihh..~mcm xpenah join butik plak gaya nya kann..

photoshoot b'mula pkul 10 pg..tp Jaja sampai kol 11..sob3.. :( jalan jem lagi + problem..adehh..sorry pada kedua2 photog dan talent yer..

sampai2 je kat lokasi..terus di shoot oleh photog2 nie..hehee..~lepas click...clickk..tukar baju plak..xlama pon test shoot ni sbb doang pon ada keje lain ....

lepas dalam sejam camtu..habiss..bsurai...adehh..xpuassss2 !! haha...

ok..atas sebab2 tertentu..gambar xkan disiarkan di blog mahupun di facebook..harap bersabar ! eceh ! bajet diva plakk hakuu..

so,ni ada 2 3 keping gambar yg sempat Jaja snap...curik2 snap time MUA tgh dok sibukkk make up kn Jaja...


Thanks to MUA Jaja utk arini 
akak Ellay Anita bt Amsor

dan photog2
-Asrol Firas
-Shafizan Muda

xlupa juga pada talent2
-Ellie
-Aimi

*Semoga kita dpt bkerjasama lagi dimasa akan dtg ^_^



Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI

Sunday, 29 July 2012

SEGMEN : Tambah Follower Blog Sampai 1000+

Sunday, July 29, 2012 55
SEGMEN : Tambah Follower Blog Sampai 1000+

Jom meningkatkan lagi traffic followe masing2!!
follow Jaja k..tinggalkan link..
Jaja akan folow koang balik !

bagi koang2 yg nk join segmen nie...
just click banner di atas ! TQ 

Followe Jaja skrg adalah sebanyak = 548 orang !
hope akan + + + banyaakk !!

dgn ini Jaja m'tag



Due DATE
31 August 2012


Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI



Friday, 27 July 2012

Curi Kereta !! Baca Kalau Xnak Kereta Di Curi !!

Friday, July 27, 2012 6
Curi Kereta !! Baca Kalau Xnak Kereta Di Curi !!




Assalammualaikum
.
.
.
.
.


harini Jaja nk share 1 news yang Jaja nampak mase tengok dok online pesbuk tadi..
sekarang..sana sini..dr Utara sampai Selatan..dari Timur sampai ke Barat kita dengar kes pasal curik kereta nie..
baru2 ni..kereta member Jaja...yang jadi sasaran..tapi,alhamdulillah..pencuri 2 xsempat nk melarikan kereta..
ok..skrang bukan Jaja nk cita pasal keta kawan Jaja..tapi nk cita pasal keta pmpuan yang dicuri2 baru2 nie...
berikut adalah artikel tentang kejadian tu !

Cerita Jumaat yg lalu.. info dari Muhammad Hanifa Hamdzah

Jumaat, Julai 06, 2012
AWAS!!! TEKNIK TERBARU CURI KERETA

Minggu lalu, kereta seorang wanita telah dicuri di tempat yang sangat sibuk berhampiran Jaya Jusco di Mahkota Cheras, Kuala Lumpur . Kejadian ini adalah sesuatu yang sangat bernilai untuk dikongsi bersama supaya kita dapat mengurangkan peluang kepada pencuri kereta.

Selepas meletakkan keretanya di tepi jalan di luar Jusco, wanita tersebut mendapati bahawa dia tidak berjaya untuk mengunci keretanya dengan alat kawalan jauh (remote). Pada fikiran beliau alat kawalan jauh tersebut telah kehabisan bateri atau rosak, lalu beliau hanya menggunakan kunci biasa untuk mengunci keretanya secara manual.

Beliau kemudian pergi untuk membeli beberapa barangan runcit dan kira-kira 30 minit kemudian apabila dia kembali ke tempat di mana dia meletakkan kereta beliau, didapati keretanya telah hilang.

Kemudian di balai polis dan juga di agensi insurans, beliau telah diberitahu bahawa terdapat beberapa sindiket mencuri kereta yang menggunakan peranti elektronik 'klip'frekuensi alat kawalan jauh kereta (car remote's frequency clipping). Alat ini boleh mengesan frekuensi remote kereta semasa ia digunakan untuk mengunci kereta.

Kesan dari operasi 'clipping' oleh pencuri kereta ini akan menyebabkan pemilik kenderaan tersebut tidak dapat mengunci kereta dengan alat kawalan jauh.Jadi pemilik kereta akan menguncinya secara manual. Sebaik sahaja pencuri ini memperolehi frekuensi alat kawalan jauh kereta anda, mereka akan mencuri kereta apabila anda berada jauh dari kereta anda.

Pengajaran untuk masa depan apabila anda tidak dapat mengunci kereta anda dengan alat kawalan jauh, kemungkinan tinggi bahawa seseorang berdekatan telah mensasarkan kereta anda. Jadi anda dinasihatkan supaya tidak meletak kenderaan di tempat tersebut dan beredarlah dari situ.


So,kepada semua pengguna2 kenderaan bermotor..berhati2 ok.. :) perghh..kereta bukan senang nk dapat der...kalo 40 50 reget...xpe gak...ni 40 50k kot..adoyaii..

menangis airmata darah kot kalau keta/motor hilang..semoga kita sentiasa dipelihara..Amin..

Hikmah Di Sebalik Wudhuk

Friday, July 27, 2012 8
Hikmah Di Sebalik Wudhuk




Assalammualaikum
.
.
.
.
.

Pernah x koang sume fikir,apa sebenanya rahsia disebalik wudhuk yang kita ambil setiap kali ingin mendirikan solat?
maybe ade sstengah pihak yang beranggapan mengambil wudhuk cumalah syarat wajib bagi melaksanakan ibadah solat.
Hakikatnya,ada rasa yang tersembunyi tau ! di sebalik rukun wudhuk tersebut !

Dalam satu riwayat diceritakan,ketika Rasulullah sedang duduk bersama para sahabat,lalu ditanya salah seorang darinya :

"Ya Rasulullah,bagaimana mungkin diakhirat kelak engkau akan mengenali para umatmu sedangkan pada ketika itu ramai sekali manusia
daripada umat Nabi Adam a.s hinggalah pada umatmu?"


Maka dijawab oleh Rasulullah :


"Di akhirat kelak,Allah memberiku penglihatan untuk aku melihat umatku.Ada yang berwarna putih dan ada yang berwarna hitam.
Yang putih itulah umatku ! Dan kisahkan juga,orang-orang yang rajin berwudhuk,tubuh badannya akan bersinar di akhirat kelak !"

Berikut adalah rahsia di sebalik berwudhuk !

Berkumur
Membersihkan dosa mulut dan lidah yang banyak mengumpat dan menyebut perkara yang sia-sia

Membasuh tangan Kanan
Mencatat amalan kebaikan dan memudahkan perhitungan di akhirat nanti

Membasuh tangan kiri
Hindari daripada tercatat amalan keburukan dan memudahkan perhitungan di akhirat kelak

Membasuh muka
Wajah akan berseri dengan cahaya ketenangan di akhirat kelak

Membasuh telinga
Membersihkan telinga daripada mendengar perkataan yang sia-sia dan melalaikan

Membasuh kepala/dahi
Melindungi daripada terik matahari di padang Masyar dan memohon rahmat serta kasih sayang Allah SWT.

Membasuh kaki kanan
Memohon menetapkan kaki di atas titian Siratul Mustaqim dan memudahkan merentasi titian tersebut.

Membasuh kaki kiri
Memohon jangan gelincirkan kaki ke dalam api neraka semasa menyeberangi titian Siratul Mustaqim kelak !


Doa Selepas Berwudhuk

"Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah,tidak ada yang menyekutukan-Nya dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad
itu pesuruh Allah.Ya Allah jadikanlah aku orang yang bertaubat dan jadikanlah aku orang yang menjaga kebersihan serta
jadikanlah aku daripada hamba-Mu yang soleh dan solehah"

Segmen : Up Followers Blog + Twitter By AimanAziz

Friday, July 27, 2012 17
Segmen : Up Followers Blog + Twitter By AimanAziz



Assalammualaikum
.
.
.
.
.

yess..~Jaja nk join segmen lagi..
selain dapat meramaikan follower di blog...
follow di twitter juga akan bertambah ! ^_^
so..mai suma..kita join ~

https://twitter.com/JajaSutera - 179 follower (!)

sila follow Jaja ok..lepas follow..inform !
then,comfirm Jaja akan follow balik !


Expired Date 
15 Ramadhan 1433H



Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI

Thursday, 26 July 2012

Al-Quran (!) Syukran Ya Allah.. :)

Thursday, July 26, 2012 0
Al-Quran (!) Syukran Ya Allah.. :)




Assalammualaikum
.
.
.
.
.

ari Isnin ritu....Jaja jalan2 ngan Ayie kat Giant..
huu...pd asalnya nk bayar duit broadband ngan ASB..
tp da alang2 ke sana kan..
pusing2 cuci mata ahh..~

pastu nampak satu mp4 kat sbuah kedai nie..
warna pink uuu ~
dah la Jaja ni addicted gile ngan wane pink sampai leh jadi gile !
nmpak plak mp4 yg mmg Jaja tergila2kan tu..
SONY..huuuu

mmg excited gile ah kan..!
Jaja ade duit..mmg nak beli..tp,hold dulu ahh..
mana tau nti jumpa yg murah sikit harganya..
jalan punya jalan..ttibe ase mcm nak g MPH plak.. 
nk tengok2 buku..cari majalah Hijabsta xdok lak !

jalann..sampai la kebelakang sana...tiba2 berhenti kat satu sudut..
dimana pelbagai jenis Al-Quran ade kat situ (!)
waahh..byk nya Al-Quran..rambang mata tengok tau !
sampai yg beratus-ratus pon ada..
yg bekilat2 sesuai utk hantaran pon ade..

belek punya belek ! nampak 1 Al-Quran nie...
dalam kotak tau ! selamat ade sample kat luar tu..so,tengok la..
wah..patutlah Al-Quran dalam kotak tu besar..rupa2nya kat dalam tu ade lagi naskah2..

Al-Quran ni..berupa 1 Juzu' , 1 Naskah...
so,ada 30 naskah la dalam kotak tu..
yg paling best adalahhh ~ setiap ayat2 Al-Quran tu..ada terjemahannya sekali !
mmg kita faham lah kan..
xda la kita baca Al-Quran hanya sekadar baca..at least kita tahu maksud dan makna2..
tersurat mahupun tersirat..
kat bawah plak dia ada terangkan lagi ayat supaya kita lebih faham apa yang dimaksudkan dengan ayat2 Al-Quran di atas !

so tanpa tunggu dengan lebih panjang lagi ! Jaja terus grab !!
drpd Jaja beli mp4 yg leh pakai 2 3 tahun tu je..
baik Jaja beli Al-Quran yg bleh di pakai sampai ke anak cucu..
seumur hidup lagi..
lebih banyak manfaatnya !!

selain tu,ia juga mendatangkan kesenangan...kalau kita nk g mana2..just bawak naskah yg kita perlukan.. :)
ringan je... :)

heee..bagi koang yg nk grab jugak Al-Quran mcm Jaja nie..
koang leh lah g kat kedai buku yang berhampiran..
Jaja..beli Al-Quran ni dekat kedai buku MPH..
harga dia pulak RM 89.00 .. :)
apa tunggu lagii ! g la dapatkan ! ^_^

alhamdulillah..rezeki bulan Ramadhan tahun nie.
syukran Ya Allah !

kat bawah ni ada gambar Al-Quran tu..meh tengok !



Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI




Wednesday, 25 July 2012

Nak Beli Kuih Raya X !!!?? Jom Terjah LIA COOKIES

Wednesday, July 25, 2012 1
Nak Beli Kuih Raya X !!!?? Jom Terjah LIA COOKIES



Assalammualaikum
.
.
.
.
.
caakk..~tu diaa...kuih rayaa derr...
opss..ni bukan Jaja yg buat yer...
Jaja tolong2 member Jaja je..

haa..~sape yg rasa malas nk buat kuih raya tahun nie..
ape kate koang try terjah page member Jaja..
mana tau ada yg berkenan di hati..

click page nie --> Lia Cookies

Di Jamin SEDAP ok !

kat bawah ni antara kuih2 raya yang ada


Taraaaaa~best kan..sodap nyeeee ^^,
ape lagi..meh2..order !!

Jempot LIKE Page Jaja Sutera
&
Join GIVEAWAY Jaja..Click ---> SINI