July 2014 - .

Wednesday, 23 July 2014

Taman Arnab Bukit Badong

Wednesday, July 23, 2014 5
Taman Arnab Bukit Badong
Assalammualaikum
Taman Arnab Bukit Badong
Weehuuu ... arini nak cite cecomel sikit .. pasal arnab ni haaa .. disebabkan kucing kesayangan kami si Koyen dah hilang..kene colek .. makanya , mencari2 jugak lah pengganti utk menemani hari .. eceehh .. sampai la , tetiba terfikir nk bela arnab yg comel ni ! Nak beli kat kedai pet...macam mahal giler kot..sekor arnab biasa die jual RM 80 .. sob3.. pastu cari kat mudah.my .. ade mmg ade .. tp xcantik ... kat mata dia ade bulat hitam .. dah macam panda jeee...die jual sekor RM 25 .. nk beli kt uptown sekor RM 40 .. memang nk beli .. masa tengah tanye harga tu ... orang tu bawak keluar dan cuci luka arnab tu .. mcm tu ke nk suruh orang beli .. rupa2nya arnab die bcalar2 badan , arnab yg sekor lagi tu .. mcm kene virus .. sakit mata mungkin .. mcm , eh..xkn nk amik arnab yg berpenyakit ni utk kita bela kan .. yg menjual pon satu , nk display kt customer .. elok la sikitt...
Cari punya cari , last-last Ayie Bucux jumpa la Taman Arnab .. dekat area Ijok .. Bestari Jaya sana .. memang dekat je la ngan tempat kami yg kt Puncak Alam ni .. dalam 20 minit je dah sampai ... Kalau korang nk pegi , better wat research dulu .. takot terlajak simpang plak .. sbab simpang nk masuk dia tu kecik je , takot x perasan . Kalau guna waze , dia tunjuk kita jalan separuh je . xmasuk sampai tempat arnab tu pon .. Ni signboard die .. sila perlahankan kenderaan anda untuk memastikan anda tidak terlepas simpang ye..
Displaying PhotoGrid_1406083021547.jpg
Nama tempat tu , TAMAN ARNAB BUKIT BADONG . Arnab ni ade banyak jenis , setiap jenis berbeza harganya . Antara jenis-jenis arnab adalah , Lops , Dwarf , Angora , Lion Head , Anggora , New Zealand White . Jaja suka sangat arnab yg teddy bear tu .. perghhh..comel gila kot..mcam kucing parsi tu .. tp , al-maklum la...nak raya kan .. ongkos nya dah habis .. harga dalam RM 150 je yg Teddy Bear .. kalo dah RM 150 je pon .. kalo da xde duit..mahal juge le rasa nyaa...last2 Jaja amik yang jenis Cecillia .. RM 25.
Teddy Bear Rabbit
Kali pertama tengok , terus jatuh cinta pada si kelabu nie .. ngeee , yg Ayie plak amik warna Choco White .. Punya la pening nak pikir nama apa nak bagi kt arnab ni haaa..memandangkan Jaja minat gile ngan perfume Chloe .. heee..hentam nama Chloe la kat die .. ngeee.. arnab Ayie nama Chocky .. Chloe tu betina , Chocky Jantan .. best..xsabar nk kawinkan dorang ni ha..dapat anak comey2 ..
Kalau sesiapa nk usha dulu website die bleh click SINI .. masa kitaorang datang , hari ISNIN .. maybe x de orang .. so .. macam suram la kat situ .. tp , arnab yg banyak2 lah menceriakan .. ngeee... layanan pekerja kat sana pun sangat mesra .. soalan yg kami berikan , semua diberikan jawapan yg bernas dan memuaskan . Pluss , owner dia.. Tuan Haji pun peramah jugee.. :)  
Selain daripada jual arnab , dorang ade jual makanan , bekas makan , suntikan utk arnab pon ade .. kalau sakit arnab2 tu bleh bawak kt sana .. so .. senang laa...
Kat bawah ni gambar2 yg sempat Jaja snap masa ada kat sana .. nak snap gambar pon x berapa fokus sebenarnya sebab sibuk sangat nk memilih ! hehee
Displaying PhotoGrid_1406083323366.jpg
Displaying PhotoGrid_1406083302491.jpg
Displaying PhotoGrid_1406083277095.jpg
Displaying PhotoGrid_1406083219882.jpg
Displaying PhotoGrid_1406083195311.jpg


Displaying PhotoGrid_1406083081226.jpg
Displaying PhotoGrid_1406083168852.jpg
Displaying PhotoGrid_1406083131895.jpg
Ready dah nak angkot bawak balik ! :D
Displaying PhotoGrid_1406083248452.jpg
Taraaa...ni la pasangan couple paling sweet tuuuu
Chloe & Chocky
Displaying PhotoGrid_1405946899388.jpg
So sesiapa yg nak pegi , boleh je pergi bila2 masa !
Tips : Abang2 yang jaga arnab ni pesan ... jangan bagi makan kangkung .. sebab dorang ni kecik lagi..kangkung tu susah nk hadam ..  takot sembelit .. so, bleh bagi dia makan pellets tu ataupun carrot .. tp , kalo bg makan carrot kerap sangat .. nanti dorang kuat kencing ! heeee .. Jaga rabbit kena rajin , sebab bau dia boleh jadi sangat busuk kalau xde penjagaan yang rapi .


Saturday, 19 July 2014

Pohon Ghorqod Sahabat YAHUDI

Saturday, July 19, 2014 0
Pohon Ghorqod Sahabat YAHUDI
POHON GHORQOD PELINDUNG ISRAEL
LIHAT BETAPA BANYAK POKOK GHORQOD YANG SEDANG MELINDUNGI ISRAEL | Tentera Israel tidak hanya menggunakan teknologi canggih seperti sistem anti peluru berpandu Iron Dome untuk menghadapi serangan roket dari Jalur Gaza. Mereka juga menggunakan cara yang lebih tradisional seperti menanam pokok.
Pohon-pohon ini ditanam di sekitar sempadan Israel dengan Genting Gaza untuk menghadapi serangan roket dari Semenanjung Gaza. Ia berfungsi untuk menghalang pandangan dari tentera yang ada di Semenanjung Gaza.
“Dengan cara ini warga Israel yang tinggal di sekitar Gaza dapat lebih dilindungi dan di sisi lain boleh juga menikmati pemandangan hijau,” ujar salah seorang pegawai tentera Israel, Brigjen Elkabetz
Tentera Israel sendiri menyatakan saat ini penduduk di sekitar sempadan dapat hidup lebih aman sejak diadakannya gencatan senjata dengan Hamas. Gencatan senjata tersebut dicapai setelah Israel menggempur wilayah Jalur Gaza dalam operasi ketenteraan yang diberi nama “Pillar of Defence” (Tonggak Pertahanan) November lalu.
Kaedah pertahanan dengan menanam pohon sebenarnya mempunyai sejarah panjang di Israel. Pada saat awal-awal penubuhan negara Zionis tersebut, Israel menanam banyak pokok di wilayahnya untuk menghalang tentera pasukan Arab yang berperang dengannya.
POHON GHORQOD PELINDUNG YAHUDI
POHON GHORQOD PELINDUNG YAHUDI
POHON GHORQOD PELINDUNG YAHUDI
Sabda Rasulullah SAW
Rasulullah saw 14 abad yang lalu pernah bersabda dalam hadis Bukhari dan Muslim kisah berlindungnya kaum Yahudi pada pohon Ghorqod pada peperangan melawan muslim.
Teks hadis itu berbunyi: “Tidak akan berlaku kiamat sehingga muslimin memerangi Yahudi. Mereka diperangi oleh muslimin sehingga orang yahudi bersembunyi di sebalik batu dan pohon. Batu dan pohon itu berkata: Wahai muslim, wahai hamba Allah, Ini dia yahudi berada dibelakangku, kemarilah dan bunuhlah dia. Melainkan pohon Ghorqod. Sesungguhnya ia adalah daripada pokok Yahudi ”
Israel pun sudah sejak lama menggalakkan penanaman pohon Ghorqod berdalih reboisasi. Inikah tanda kebenaran sabda Rasulullah itu?
Sama ada benar apa yang dikatakan oleh Rasulullah SAW , ataupun kafir laknatullah itu telah mengkaji Al-Quran .. ?
Wallahua’lam bish-showab.
Sumber Blog Mazeer

Friday, 18 July 2014

Pesawat MAS (MH17) Terhempas di Ukraine

Friday, July 18, 2014 0
Pesawat MAS (MH17) Terhempas di Ukraine
Assalammualaikum
Pasti anda semua terkejut dengan berita yang menyedihkan ini . Masakan tidak , belum sampai setengah tahun kejadian buruk menimpa MH 370 . Kejadian buruk yang lain pula menimpa MH 17 . Sini ada serba sedikit info mengenai Pesawat Boeing yang terhempas .
Laporan awal dari sumber mengatakan ia ditembak jatuh oleh pejuang Ukraine yang Pro- Russia.Sumber dalaman DCA berkata, laporan awal memberitahu pesawat berkenaan hilang dari radar sebelum diberitakan terhempas.MAS mengesahkan pihaknya gagal menghubungi pesawat MH17 yang dijadualkan dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Menurut kenyataan Twitter MAS, kedudukan terakhir pesawat Boeing 777 itu dikesan berada di ruang udara Ukraine berhampiran sempadan Rusia.
Malaysia Airlines mengesahkan telah menerima laporan dari Pusat Kawalan Udara di Ukraine yang pesawat MH17 terputus hubungan pada kira-kira 1415 (GMT)  dari waypoint Tamak, sekitar 50km dari sempadan Ukraine dan Rusia.

Pesawat Boeing 777 berlepas dari Amsterdam pada 12.15 tengahari (masa Amsterdam) dan sepatutnya tiba di Kuala Lumpur pada pukul 6.10 pagi Jumaat.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melahirkan rasa terkejut dengan kejadian yang dilaporkan menimpa pesawat Boeing 777 milik Malaysia Airlines (MAS) penerbangan MH17.

Perdana Menteri menerusi akaun Twitternya berkata, kerajaan akan menyiasat segera kejadian tersebut.



Rakaman daripada salah seorang saksi :-
Pegawai kementerian kecemasan di Ukraine berkata anggota badan kira-kira 100 orang kelihatan bertaburan 15km dari tempat kejadian.
Sebelum itu, laporan mengatakan pesawat membawa 295 penumpang Malaysia terhempas di sempadan Ukraine-Russia, menurut laporan agensi berita Reuters lewat malam ini.
Reuters memetik laporan agensi berita Interfax menyebut, pesawat itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.
Laporan tersebut memetik sumber industri penerbangan, bagaimanapun usaha mengesahkan insiden masih sedang diusahakan pihak agensi.
Sementara itu syarikat penerbangan Malaysian Airlines (MAS) dalam akaun Twitter berkata mereka terputus hubungan dengan penerbangan MH17.
Lokasi terakhir menurut MAS adalah di ruang udara Ukraine.
Dalam pada itu, Najib tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan diberikan taklimat mengenai tragedi itu.
Najib dijangka mengadakan sidang media dalam masa terdekat. – 17 Julai, 2014.
MENYUSUL LAGI
SUMBER THEMALAYSIANINSIDER
Ini senarai anak kapal yang terlibat :-
Manakala , ini gambar yang disahkan oleh pihak Reuters
Sejauh mana kesahihan gambar-gambar di atas , sama-sama la kita tunggu berita lanjut daripada pihak media terutamanya TV3 . Sebab , ada sesetengah individu yang tidak bertanggujawab menggunakan gambar palsu & menyatakan itu adalah kapal terbang milik MAS .
Apa-apa pun janganlah kita lupa pada saudara kita di GAZA .. Serangan dilakukan lagi pada mereka selepas 3 jam insiden MH 17 .
Al-Fatihah untuk mangsa yang beragama Islam .. tidak lupa juga utk saudara kita di GAZA . Takziah untuk keluarga mangsa

Friday, 11 July 2014

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

Friday, July 11, 2014 3
Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My
Assalammualaikum
Wahh tertarik GIVEAWAY kali nie , sebab terpandangkan wajah saudara baru kita .. Si Felixia Yeap .. Ehh , bukan la .. Raisyahh Rania Yeap .. Jom sama2 kita join .. click banner 
RM 300 ?? kalauu dapat yer ?? memandangkan duit ni akan dapat cash sebelum raya (InshaAllah) sudah pastinya duit RM 300 yang Jaja dapat ni akan Jaja belikan beberapa jenis kuih raya & makanan utk tetamu yang akan datang beraya dirumah . Selain daripada tu , boleh juga gunakan untuk diberikan kepada budak-budak yang datang beraya sebagai duit raya . Akhir sekali , tidak lupa juga menderma kan baki nya buat saudara Islam kita di Palestine . Rasanya , RM 300 lebih daripada cukup untuk buat kesemua benda di atas . InshaAllah , mudah2an ..

Thursday, 10 July 2014

KAX Yang Comel

Thursday, July 10, 2014 7
KAX Yang Comel
Assalammualaikum
Okey guys .. hari ni Jaja nk cerita pasal KAX ! ok rasanya~ dah ramai yang tahu apa itu KAX ! tp jangan terkejut mungkin ada dikalangan korang yang masih x tahu apa itu KAX , infact xtahu pon cara macam mana nak dapatkan KAX ni .. sini Jaja nk cerita mcm mana , bagaimana , apa dan sebagainya mengenai KAX ! oh ya .. kat atas tu lah KAX 
KAX adalah sejenis patung kucing yang di datangkan dengan dua warna iaitu Ungu dan Biru .. Boy and Girls dengan setiap satu mempunyai watak dan ekspresi muka yang berbeza ! Kax terdiri daripada 8 ekor kucing yang comel .. iaitu Joey , Peachy , Harley , Mia , Romeo , Foxy , Jasper  & Dolly 
Jaja mula kenal dengan KAX ni dalam beberapa bulan yang lepas , im not sure what the exact date .. tp around bulan March / April kot.. kalau x silap lah ... Jaja perasan ade beberapa artis Malaysia yang post di Instagram .. possing dengan patung ni .. dok panggil BFF bagai .. bawak g makan , g shopping , study , tidur , drive dll.. macam mana eh ! mana dorang dapat ek ?? beli kat mana ?? errr... memang waktu tu .. melonjak2 la perasaan nk grab jugak satu kan .. bukan sebab die famous di kalangan artis .. tapi sebab patung ni sangat lah comel ! tambah plak kucing kan , Jaja memang addict giler ngan kucing kot !! 
So buat la research .. baru lah tahu rupanya ada byk karakter KAX ni ... ngatkan 2 kaler & watak je .. cari punya cari punya cari .. Jaja dapat tahu harga dia di antara RM 500 - RM 900 utk satu ! eh ?? biar betul .. mungkin sebab dah famous di kalangan artis , so makanya .. harga pun mcm xmasuk akal lah kan .. pastu terfikir , biar betul la artis2 ni .. patung je kot .. ngeee... so, bila cari memang agak kuciwa dan sedey la sebab fikir memang xmampu nk beli .. ehh..bukan x mampu .. mampu la nk beli .. xkan nk habis semata2 RM 900 utk beli patung ni kan .. baik tambah sket..beli kucing parsi tu ! ngeee .. so , Jaja ingat artis2 ni di sponsor lah utk jadi duta KAX ni ...
Screen Shot 2014-04-22 at 11.33.15 PM
so #cheeky la my #BFF si #Dolly ni.. nak duduk atas bahu je.. tapi dia takpayah bulu mata pelesu pun... by nadzainal16
#45 KAX, Teman Baik Selebriti Kini Boleh Jadi BFF Anda Pula! - ROTIKAYA
PrincessmEanie
#54 KAX, Teman Baik Selebriti Kini Boleh Jadi BFF Anda Pula! - ROTIKAYA
#57 KAX, Teman Baik Selebriti Kini Boleh Jadi BFF Anda Pula! - ROTIKAYA
#37 KAX, Teman Baik Selebriti Kini Boleh Jadi BFF Anda Pula! - ROTIKAYA
patung kax
 memandangkan mcm dah xleh nk dapatkan KAX ni ... lama kelamaan , Jaja makin lupa lah tentang KAX ni .. sampai lah ! satu hari Celcom bagi mesej !
Suruh buat itu ini , utk dapatkan dan redeem KAX bagai .. suruh langgani internet lah apa lah .. Jaja nk langgan intenet ape .. sebab sekarang dah ade broadband .. tp tup2...Celcom buat plak promosi .. belanje kan minima RM 7.00 utk dapatkan 1 KAX .. huhu .. rasa macam..ahhh..buat jela...RM 7 je kot.. topup RM 10 .. hari ISNIN hari tu .. buat lah .. dapat x dapat , tawakal jeee ! hehe
patung kax
Cara-cara dia macam kat atas ni .. korang boleh pilih .. pax mana yang korang nk buat .. janji RM 7 dalam masa seminggu .. Jaja buat hari Isnin RM 1.00 , hari Selasa RM 3.00 dan Rabu RM 3.00 .. Pack di atas ni mempunyai harga yang berbeza .. so korang bleh tengok dan tekan , kat situ ada harga . Dan Maxis Celcom akan bagitahu berapa ringgit lagi yang korang perlukan untuk dapatkan KAX ! dalam petang semalam dalam kol 1 .. Jaja dapat 1 msg dari Celcom ! Anda boleh bawa pulang 1 KAX ! Gift Code anda .. ********* .. Bleh redeem kat Blue Cube atau pengedar sah terpilih .. Senarai pengedar sah juga boleh korang semua dapati di website Celcom ... so , puas round merata Shah Alam mencari .. malu.. tebai muka p tanya orang ade stock KAX lagi ke x .. Jaja tekad , kalau Jaja tanye je .. pastu staff celcom buat muka nk tergelak .. memang Jaja nk ckp .. " ni haa..anak2 kat rumah sbok melompat2 nk kan patung KAX !! " hahaha .. ye laa...malu plak gua ! tp , x sebenarnya .. staff2 dorang biasa jer .. xde plak buat muka pelik tengok baya2 kita 20++ p redeem KAX ! ye laa trend kot ! 
Last2 sebelum berbuka semalam , p Klang.. yayayayaya .. ade stok ! memang melompat jugak lah kan sebab ade .. hilang terus malu tu ! tanye stok apa ade .. semua ada .. memang rambang mata lah kan bila kat sana baru nk pilih ! semua cecomel ~~ last2 amik FOXY yg kiut ! bulu mata seksi .. kenyitan menggoda .. pakai baju CR7 ! Portugal .. hee ..  psstt sama dengan karakter blogger Hanis Zalikha @ Kek Nis kiteee tuu .. so nak share tips sket .. sebelum pegi better korang wat pilihan dari rumah nk amik KAX yg mana satu .. kalau dah sampai sana baru terkial2 nk pilih ! haiayayayai ~ rasa dengan Celcom Cube tu korang nk bawak balik !
.
Sesiapa yang minat gila ngan patung comel ni .. especially , gegirl ... apa lagi .. grabbb !!! sementara stok masih ada !!!
Nahhh..usha2 website ni .. utk dapatkan KAX ! SINI
So , lepas ni ke mana saja..ada la KAX di sisi .. so barulah tahu kenapa di panggil BFF ! heee ~ kalo orang yg xpaham mungkin orang akan kata kita gila cakap dengan patung .. sob3 !
Bilaa dah dapat satu ... macam nk grab lagi satu pulak .. itu lah fitrah manusia .. hehe..
p/s : Setiap minggu anda boleh dapatkan KAX dengan menggunakan nombor handphone yang sama , janji ikut syarat2 yang ditetapkan ~ nak cepat dapatkan KAX dengan banyak , boleh langgani Celcome Internet .. RM 38/sebulan , boleh dapat 2 KAX ! Jangan lupa tunjukkan GIft Code di kaunter Celcom terpilih tu utk redeem yeee !

Jom join GIVEAWAY Jaja !
Click SINI

Wednesday, 9 July 2014

" Segmen : Cik Akak Mencari Bloglist Julai 2014".

Wednesday, July 09, 2014 8
" Segmen : Cik Akak Mencari Bloglist Julai 2014".
Assalammualaikum
Jom sama-sama kita tingkatkan bilangan follower & traffic dengan join segmen cik akak ni ! click banner di atas utk turut serta !
Tarikh Tutup Penyertaan
11 July 2014

Tuesday, 8 July 2014

SENARAI PESERTA - GiveAway Ramadhan Syawal by Jaja Sutera

Tuesday, July 08, 2014 9
SENARAI PESERTA - GiveAway Ramadhan Syawal by Jaja Sutera
Assalammualaikum
Alhamdulillah , ada juga blogger yang datang join GA Jaja .. beri support ! terima kasih yee... ok , disini senarai peserta yang join GA Jaja kali ni .. Sesiapa yg belom join lagi , sila click banner di atas utk turut sama serta yaa ..
Kalau ada Jaja ter'cicir' senarai nama blogger .. boleh terus inform Jaja yee ...
Muaaaxcchh ! Thank korang . Nanti Jaja follow korang balik yee
Jempot2 la follow kawan2 blogger dibawah ye .. sesama la kita mengeratkan lagi silatulrahim ! 
15. http://eiynasiblogger.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
16. http://www.nieynasakinahza.my/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
17. http://nurulhidayahpeace.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
18. http://mydreamhigh123.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
19. http://cikdelimamerah.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
20. http://jueliana-koreanworld.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
21. http://hajarashikin.blogspot.com/2014/06/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
22. http://www.cekgunorazimah.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
23. http://kampung-kameq.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
24. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
25. http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
26. http://fuzamusa.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
27. http://blogashalya.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
28. http://eyqayushaiza.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
29. http://satujanjikita.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
30. http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
31. http://syiralokman.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
32. http://www.syahidahfadilah.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
33. http://coratcoretpinkummi.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
34. http://fionamauricefaith.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
35. http://imaneeda.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
36.  http://mamapapaamir.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
37. http://mewritesomething.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
38. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
39. http://nurizzati0920.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
40. http://eyranasrin.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
41. http://najihah90.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
42. http://strawberrysgurls.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
43. http://umikasum.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
44. http://duniamisskepeng.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
45. http://darikacamataseorangwanita.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
46. http://cammylia.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
47. http://fiqanszsecrets.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
48. http://cahayaketinggiankehalusan.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
49. http://seaofpizzas.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
50. http://sebabakusabrina.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
51. http://lensamerah.blogspot.com
52. http://farinahashari.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
53. http://bontokje.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
54. http://raradeluxe.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
55. http://paliexprezzo.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-by-jaja-sutera.html
56. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
57. http://awansamudera.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
58. http://kasihlestariabadi.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
59. http://jombercontest.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
60. http://www.fatindiana.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
61. http://www.duniashida.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
62. http://queenof-annabella.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
63. http://www.azhafizah.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
64. http://syxfiqxnissx.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
65. http://cowament.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
66. http://darlingninie-cgl.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
67. http://uniquebell.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
68. http://eirza.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
69. http://mizaharun86.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
70. http://therylisanurulain.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
71. http://erynagadisimple.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
72. http://caraleezaty.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
73. http://mass-naim.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
74. http://hajarshafeera.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
75. http://wanruswaniee.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
76. http://fifiy-fitrianiee.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
77. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
78. http://kenny977.blogspot.com/2014/07/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
79. http://anisyamir7lee.blogspot.com/2014/08/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
80. http://mineforever-farame.blogspot.com/2014/08/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
81. http://blogilovegsc.blogspot.com/2014/08/giveaway-ramadhan-syawal-by-jaja-sutera.html
82. http://azlanbahar.com/contest/giveaway-ramadhan-syawal-jaja-sutera/



Monday, 7 July 2014

Giveaway Cash RM1000 by Emas Putih

Monday, July 07, 2014 5
Giveaway Cash RM1000 by Emas Putih
Assalmmualaikum
gila x join GA uzu ? hehehe.. jom join sesama GA ni ... bleh sesama kita tambah follower...mengeratkan silatulrahim ! :D disamping dapat hadiah yg istimewa ni ^_^
[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]




Thursday, 3 July 2014

Giveaway Ramadhan Raya by Syira Lokman

Thursday, July 03, 2014 10
Giveaway Ramadhan Raya by Syira Lokman
Jom join Giveaway Ramadhan Raya by Syira Lokman.
Hadiah menarik, rugi kalau tak join :D

Syarat :

1. Follow blog



3. Follow twitter [SyiraLokman] *jika ada

4. Like sahaja fanpage berikut :
(syira saja tak letak button like sbb nak anda lihat sendiri page ape yg anda like)


Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Ramadhan Raya by Syira Lokman"
3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
-bawa ke new tab pun boleh then copy je)
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan URL facebook DAN entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Bloglist Ogos dan September x10 [Syira]
Kad blogger dan Kad raya x2 [Syira]

Novel Ramlee Awang Murshid Sunan Nanggroe Sang Kembara x1[syahmi]
Hello Kitty Bath Salts x1 [AHR Online Shope]
Shawl x 2 [hunnyshawl]
Shawl x1 [SarahAbdullah]
Tudung x1 [norfarihan]
Kerongsang x1 [norfarihan]
2 brooch x1 [irine]
Kad blogger x5 [ana.ahmad]
Sticker keyboard x1 [Ashalya]
Header x1 [Syaza]
Banner non animated x5 [kakyah]
Bloglist x10 [Syaza]
Blog Review x3 [wan.ashikin]
Voucher RM5 utk barang preorder di blogshop Cayesha x 5 [ShairaElianis]
Lavender Aromatic Essence Moisturizing Mask x1 [Julia-AA]

Topup RM10 x1 [ssurianah.yana]
Topup RM5 x2 [siti.meriam]
Topup RM5 x2 [syahmi]
Topup RM5 x2 [wanrus.wanie]
Topup RM5 celcom/maxis x1 [ShairaElianis]


3 TOP REFERRAL

Dress x 1 [MJ.Closet]
Tudung bawal aidijuma x2 [nurulaqidah]

*Ketiga-tiga top referral akan mendapat kad blogger dan kad raya  [Syira]


Mudah kan?
jom ramai2 memeriahkan Giveaway Ramadhan Raya by Syira Lokman ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow blog anda juga :)
 62 pemenang dicari ^_^
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula :26 Jun 2014
Tamat : 4 Ogos 2014 jam 11:59 malam

Berlangsung selama 40 hari :D

Tuesday, 1 July 2014

Pengurangan Balik Pinjaman MARA

Tuesday, July 01, 2014 6
Pengurangan Balik Pinjaman MARA
Assalammualaikum
Ahhh .. sudah , kita lupakan entry yang sebelum ini ! selagi entry tu ada kat home page nie .. selagi tu ase seram sejuk meremang segala benda tengok ! hahaa ... ok , actually kali ni Jaja nk share cite pasal pinjaman mara ! ada sesiapa sini yang dah buat pinjaman mara , bakal buat pinjaman mara , nak bayar , nak pengurangan ? dan sebagainya .. Ok memang betul sini tempatnya ! Entry ini sangat membantu anda semua .. Tapi sebelum tu , Jaja nak ucapkan ribuan terima kasih pada pihak MARA .. sebab meluluskan pengurangan balik pinjaman MARA ... pada mula nya ingatkan tak dapat dah pengurangan .. yelah sebab dah tunggu lama kot ! setengah tahun ~ bukan sekejap .. tp lama ... hehe.. dengar kata senior yg berpengalaman , kalau nak cepat .. dapat je result lepas graduate tu , sediakan dokumen dan terus pegi pejabat MARA kat KL nuu .. memandangkan Jaja da start keje , kekangan amsa unutk g ke KL tu ... jadinya , Jaja cuma pos sahaja !
Ok .. disini ada cara dan tips2 nya yaaa... 
1. Kalau nak tahu berapa jumlah pinjaman yang anda semua sudah lakukan , sila klik di SINI .. kadang2 kalau entry ni dah terlalu lama..makan tahun .. mungkin dah xleh open .. don't worry .. korang type je kat google tu .. e-baki MARA .. nanti dia akan keluar .
So dah tengok berapa jutaa korang pinjam ? hehehe .. ok.. next kita proceed utk step ke 2 
2. Sekarang korang kena bukak plak e-Conversion untuk apply borang pengurangan bayaran balik pinjaman tersebut . Ini khidmat atas talian , so memudahkan kerja dan mempercepatkan juga . Tapi , kadang2 website ni sangat slow . Jadi , sabar itu penting
3. Masukkan no kad pengenalan & no akaun pinjaman MARA . Mana nak dapat no akaun pinjaman MARA ? ingat masa mula2 nk apply dulu , korang ade dapat bagai2 surat perjanjian kan .. kat situ ada .. kalau xde .. korang bleh tengok balik kat e-baki tadi (Step 1)
4. Dekat website e-Conversion tu ( SINI ), pihak MARA dah bagitahu cara-cara , panduan dan syarat untuk pengurangan pinjaman ini . Korang cuma perlu klik link dan baca panduan tu , fahamkan betul2 supaya semuanya jelas .
5. Bila dah faham betul2 terus proced dan isi semua maklumat yang diminta . Untuk pengetahuan korang semua , lepas korang lengkapkan segala bagai maklumat tu . Korang kene print , cari la button print atau apa yang ada . Kalau x de button print , macam Jaja dulu .. Jaja Print Screen .. dan paste kat Paint .. crop cantik2 terus print !
6. Oh ya , korang kene pos terus segala borang dan dokumen dalam masa 30 hari dari tarikh korang hantar permohonan online tu .. Please ! jangan buat kerja last minute dan lambat bertindak ! nanti menyesal x sudah plak kalo kene reject kan ..
7. Dokumen yang perlu korang pos adalah seperti yang tertera dibawah :
i) Borang permohonan e-Conversion (yang korang isi online tadi)
ii) Salinan sijil Diploma/Ijazah/Sarjana/PhD/Professional dan lain-lain (yang berkaitan)
iii) Salinan transkip rasmi
Additional :- macam Jaja , sebab nak sangat dapat pengurangan .. takot kene reject .. Jaja bagi sekali IC Jaja , surat beranak , IC mak , surat perjanjian MARA dan dokumen lain yg berkaitan . 
8. Dan segala dokumen yang hendak dipos perlulah disahkan benar !! (tandangan dan cop) oleh Pegawai Kerajaan ataupun Badan Berkanun Kumpulan A dan B / Penghulu / Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan & Keselamatan Kampung (JKKK)/Sidang/Jaksa Pendamai (JP)/Wakil Rakyat/Pegawai-pegawai dalam Perkhidmatan Perundangan dan Kehakiman seperti Majistret/Peguam . Setiap pengesahan mestilah tertera Nama,Jawatan dan Jabatan . Macam Jaja ritu , Jaja minta cop dari PK Hem Sekolah Menengah depan rumah ni .. hehe
9. Hantarkan segala dokumen lengkap ke alamat yang tertera dibawah :-
Unit Conversion
Bahagian Kawalan Kredit 
Tingkat 3 . Ibu Pejabat MARA .
21 , Jalan Raja Laut .
50609 . Kuala Lumpur
10. Akhir sekali tunggu sehingga pengesahan dibuat dan boleh check e-Baki ... kene sabar menunggu yeeeee !!

Jaja dulu masa pos , guna Pos Express(Size A4) ... jangan guna pos biasa ye..takot nanti kalau hilang ke bagai ke .. xboleh check plak .. kalau Pos Express kan ade trackking number . Jaja pos lepas seminggu grad .. dapat je transkrip , photostat segala dokumen dan lengkapkan .. terus pos .. 
Jaja tunggu 4 bulan kot...xde pape respon .. setiap masa check e-Conversion & e-Baki .. tapi , xde respon .. pelik lah ! mungkin sistem down , so .. dengan perasaan tidak sabar .. Jaja terus call MARA di talian berikut.. 03-2691 5111 . Jaja bagi nombor yang senang contact ni haa..sebab kat website dia banyak nombor .. kadang2 susah nk tembus line .. so , korang try la yang mana boleh .
Bila call , dia cakap .. kena tunggu 6 bulan dari tarikh permohonan .. betul ke ni .. macam tak percaya ! :( risau pun ada kot .. malu pon ade sebab nampak sangat macam x menyempatkan ! hahaa .. last2 Jaja kata .. "xpela saya cuma nk check , pihak MARA ada dapat ke dokumen yang saya pos?" .. dia kata ada ! fuuhh !! Legaaaa ~~~~
So , untuk dua bulan yang berikutnya .. Jaja hampir lupaa .. hehe .. dan baru tadi , check e-Baki sebab nak buat payment ... macam biasa,payment akan Jaja buat tetiap bulan RM 100 .. duit mak okey..hehe..lepas kawen bayar sendiri .. hehe .. terima kasih maakkk...bila tengok e-Baki ... menjerit kowwt !!! pinjaman dah diluluskan .. yela dah sekian lama menunggu .. akhirnyaa...hehehhe
Jaja punya pinjaman RM 37,000.00++ la .. MARA potong .. sampai kena bayar CUMA !!!!!!!!!!!!!!!  RM 8,000.00++ sahaja ! terima kasih MARA !! :')

SABAR ITU INDAH 

NGERI !!

Tuesday, July 01, 2014 7
NGERI !!
Assalammualaikum , bloggers !
Ntah kenapa hari ni terpanggil plak nk menulis entry pasal lelubang nie haaa .. arghh .. xtau nk panggil apa ... yang pasti lelubang gegeli di serata tubuh badan ! sejak dari tahun lepas ramai yang share benda alah yg menggelikan nie .. silap2 korang pon sama share kot ? hehehe .. 
Please jangan nak percaya sangat ok ! sebab nye memang dah terang2an nampak di edit . Plus sekali tengok pon dah tahu benda tu macam x logik .. ecehhh .. padahal masa first time tengok pon terkejut ! geli pon ada yukksss !!!
Sampai kan sekarang ni , bila tengok lampu kereta yang kat bawah ni saya jadi geram .. rasa nak hempok je lampu kereta tu dengan kayu ! uwarrghhh .. ampon ye siapa yg guna kereta berkenaan ! ini semua , salah mereka yg suka sgt share posting tooh ! sebelum ni bila tengok lampu kereta kat bawah nie relex je kot ! 
tu..lampu bijik2 tu !! hoh !
kat bawah ni plak penyakit yg korang dok share tu ! eiiii ~
Jangan la korang percaya benda2 mengarut merepek meraban ni .. sebab , lately ramai sangat yang share benda nie ... even dah tahu benda ni edit .. tp tiap kali tengok .. mesti ase geli geleman ! geram .. ase macam nak pegi tekan kuat2...cungkil benda yang ada di dalam nya...
Yang sebetulnya benda yang berlubang2 ni adalah sejenis tumbuhan .. -.-' biji bunga teratai tu haaa..sampai kan jadi dah phobia nak tengok pokok teratai kering yang ade kt Giant Shah Alam tu .. hehe .. 
yang kat tumit kaki & mata tu x pasti , ada yang kata mulut dan gigi lintah ! huhuh .. wat research  xjumpal plak ..
Nah ni pokok bunga teratai tu .. kenyataan tentang ketidaksahihan ini dibentangkan oleh seorang doktor dari overseas ... oh men .. tp , dah xjumpa pulak mana artikel tu .. xpe..nanti kalau saya jumpa atrikel tu .. akan saya tempekkan di blog ini utk tatapan ada semua ... semoga kita semua tidak terus2an di tipu oleh individu yang tidak bertanggungjawab ni ..
Tah apa pekdah yang die dapat buat benda yg menggelikan ni tah le... bbbrrr...xdapat bayangkan la kalau memang ade penyakit camni !!!!!!
Dibawah adalah gambar sebenar biji bunga teratai .. sekian ! hohoho
Foto: omg-facts.com
Phobia tengok lubang2 kecil macam ni ? sebenarnya , ada jugak penyakit gitu ~ nah..baca SINI
P/S : penyakit ulat di dalam badan atau lapisan kulit manusia .. mungkin ada .. tapi !! bukan lah seperti yang terang2an di edit dengan menggunakan biji bunga teratai ni !
STOP SHARE !!