2013 - .

Wednesday, 6 November 2013

INFO - MimaLand .

Wednesday, November 06, 2013 0
INFO - MimaLand .
Assalammualaikum
Korang penah dengar MimaLand ? pasti ada yang xtahu pon apa itu MimaLand kan ?? Jaja pon baru tahu lepas ade yg tweet 10 tempat paling berhantu di Malaysia...huhu..dengar perkataan "Land" tu pon dah takot dowh..ngeeee~ MimaLand ni...alaa..Taman Tema Air gituu..cam Sunway Lagoon..Lost World of Tambun,Bukit Merah,Gambang dan sebagainya lah ! Jom kita baca serba sedikit tentang MimaLand ni..
Mimaland ialah sebuah taman rekreasi di Gombak, Selangor, Malaysia. Ia dibuka pada tahun 1975. Pada 1994 taman tersebut telah ditutup disebabkan oleh tanah runtuh berbahaya. Mimaland mula dibina dalam tahun 1971. Nama Mimaland itu sebenarnya adalah merupakan singkatan daripada gabungan perkataan Malaysia In Miniature Land. Mimaland dibina di sebuah kawasan berbukit seluas 300 ekar di Ulu Gombak berhampiran dengan Kuala Lumpur. Pembinaan Mimaland dilakukan dalam beberapa fasa dan dibuka secara berperingkat.
Fasa pertama Mimaland yang siap dalam tahun 1970-an mengandungi 24 buah motel dan 5 buah chalet serta sebuah kolam renang. Antara tarikan utama Mimaland pada peringkat awalnya ialah 'taman haiwan prasejarah' yang mengandungi binaan model-model dinosaur bersaiz besar yang begitu mengagumkan dan menjadi tumpuan bagi beberapa penggambaran filem tempatan, seperti Filem Mekanik (1983). Pada tahun 1984 satu kolam renang yang dikatakan terbesar di Asia Tenggara telah dilancarkan sebagai satu lagi tarikan terbaru Mimaland. Ia turut menawarkan papan luncur air gergasi yang tinggi dan menjadi kegemaran para pengjung.
Selain itu Mimaland juga mempunyai beberapa lagi bahagian lain, antaranya ialah sebuah tasik untuk aktiviti bersampan dan memancing, kawasan 'giant maze', serta kawasan untuk merentas rimba. Setelah bertahun-tahun Mimaland beroperasi, berlaku satu kemalangan di kawasan papan luncur air gergasi Mimaland pada Januari 1993 yang menyebabkan kematian seorang warganegara Singapura berusia 27 tahun.
Kejadian malang itu mengejutkan orang ramai hingga memaksa pihak Mimaland menutup sementara kawasan yang terlibat iaitu kolam renang dan papan luncurnya. Selepas kerja-kerja penambahbaikan dilakukan Mimaland kembali dibuka kepada orang ramai. Bagaimanapun, satu kejadian kecil tanah runtuh telah menyebabkan berlakunya kerosakan pada dinding kolam renang yang sama pada Mei 1994. Kejadian ini menyebabkan air lumpur memasuki kolam renang tersebut menyebabkan kawasan tersebut ditutup kepada orang ramai.
** Pintu Masuk MimaLand yg dulu nya meriah dengan pelbagai gaya pengunjung bergambar dihadapannya .
Beberapa pihak termasuk agensi kerajaan kemudiannya telah menyeret pihak pengurusan Mimaland ke mahkamah di atas beberapa dakwaan kesalahan, antaranya ialah kelemahan dalam kawalan keselamatan, serta menjadi punca kepada beberapa masalah. Sepanjang perbicaraan kes tersebut pihak mahkamah telah menghalang Mimaland daripada meneruskan operasinya. Akibat tidak dapat lagi bertahan tanpa beroperasi, Mimaland akhirnya terpaksa menutup terus pintunya buat selama-lamanya pada 1994. Kesan peninggalan Mimaland masih wujud hingga kini.
Permainan air yg sangat digemari pengunjung dahulunya kini terbiar begitu sahaja .
Permainan air .. suatu ketika dahulu .


**Merupakan pejabat dimana MimaLand sedang beroperasi suatu ketika dahulu
**Perhentian bas yang dahulunya penuh sesak dengan orang ramai yang menunggu bas
**Jalan ke MimaLand yg dahulunya sibuk . Kini sepi dan menyeramkan
Credit to - Wikipedia

Monday, 4 November 2013

Oh My Blog !

Monday, November 04, 2013 1
Oh My Blog !
Assalammualaikum
Hai semua....rindu nyaaa.... :') 
dah lama x meluahkan perasaan dekat blog ni ... bukan apa ... ritu Jaja tersangatlah busy .. 
Al-Maklum la...baru keje kan..then macam dah lama sangat xbukak blog nie..
sebab paling utama nyaa.. dekat office tu x bleh nk berblogging .. dia dah block sesiap website2 mana yg xleh nk dibukak ! especially FACEBOOK ! takot keje x siap letteewww ! hehehhe..

Skrang Jaja dah pon pindah tempat keje baru ! weehuuu..tp bukan itu yg nk diceritakan disini hokey !
alhamdulillah ! kat tempat keje baru dapat pon Jaja nk berblogging..sbb dia langsung x block pape website ..
so FB ke , twitter ke bagai2 ke..semua leh surf kat sini..

disebabkan dah lama xberblogging..since bulan 7 ritu ..bila Jaja nk bukak balik Jaja punya blog..tup2 xboleh ..eh..pelik la plak kan..blog yg www.jajasutera.com tu dah cannot found ! homaiiiiii !! camne nk buatkan..

agak pelik sedikit disitu ..so then , Jaja pon pkir2 balik..ngat kene hack ke ape kan..tp,ellehh...nk kene hack benda..bukan famous blogger pon ade org nk hack kan..rupa2nya bila pkir2 balik..maybe sebab Jaja punya domain tu dah expired..Jaja x renew domain Jaja tu... :(  alaa...sayangnya...nape Jaja xdpt reminder..kalau nk ingat mmg xingatlah kan..

sedih laaa gini..sebab Jaja difahamkan , once kita da register domain tu .. kalau dah expired..dah xleh nk pakai dah domain tuu..hurmm..terpaksa lah nampaknya dok guna domain biasa ni..T_____T jajasutera.blogspot.com

Dari bulan 7-11 ~ wahhh..lame tu...bermacam2 cerita lah kot yg nk diceritakan..seminggu pon belom bleh siap kalo nk dok cite..huh..xpela...nampaknya nanti2 lah Jaja pkir balik nk starting dari cite yg mana satu ! ngeee..~

oh ! btw..congrate lah ye utk team Pahang sbb berjaya meraih Piala Malaysia..sob3...walaupun agak sedih sedikit ! sebab Kelate kaloohh..xpela..next year pulun lagi keyh !Jangan gadoh2..kalah menang adat pertandingan ! hokeh bye !

Saturday, 13 July 2013

GA Ramadhan Raya by Emas Putih

Saturday, July 13, 2013 0
GA Ramadhan Raya by Emas Putih
Assalammualaikum
Hadiah
Top Referral - RM50
84 Hadiah untuk dimenangi

Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)


Jaja tag semua follower join GA ni ! ^_^

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Saturday, July 13, 2013 2
Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan
Assalammualaikum para blogger !!
uoolss tahu x hari ni hari apaaa......korangg..rini hari Sabtu !!! yeyy.. maknanya dah 4 hari kita berpuasa ! **ok..xde kene mengena ngan budak kapel seminggu
so far macam mana dengan puasa korang ?? adakah semuanya berjalan dengan lancar ?? Jaja ? alhamdulillah..setakat ni masih penuh..hihi..rasanya macam terlambat pulak wish happy Ramadhan buat semua...yela..xde masa nk membukak laptop...lagipun laptop Jaja tu da mereng...kene virus i tot...huhu..yela..tekan hurup lain..hurup lain pulak yg keluar...geram sungguh..
jadi dikesempatan ini Jaja ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua blogger & pembaca2...ah lan wa sahlan ya habibi ya Ramadhan..1st day puasa..Abg Mus bawa Jaja pegi solat terawih dekat Masjid Al-HIdayah Sek18 . Shah Alam .. serius... jemaah tersangatlah ramai..mungkin 1st terawih kan..permulaan.. :) hopefully , kekal la seramai ini sampai ke akhir Ramadhan...
Terawih ke dua pulak di surau Seksyen 9....hehe..kali ni Abg Mus bawa Mama...which is my future mother in law lah...hihi..sangat berdebar tauuu...mana x nya..solat disebelah bakal mak mertua..ngeee..Alhamdulillah..sampai sudah xde pape pon yg berlaku..gabra jee lebey..hihi..
Jaja kalau boleh..sebelum balik kampung...atau lebih tepatnya sementara masih ramai jemaah yg menunaikan solat terawih la..kalau bleh kan..nak sangat solat terawih kt ketiga-tiga tempat ni.. Masjid Negeri Shah Alam , Masjid Besi Putrajaya dan Masjid yg bari buat kat Seksyen 13 sebelah Extreme Park ni..hehe..seronok solat kat masjid2 ni..kat mana-mana pon sama..yg penting nawaitu ..hihi..tp al-maklum la..kita manusia..ada nafsu nak itu nak ini kan... ^_^ 
So,apa juadah berbuka korang yg wajib ?? Jajaa...? ngeh ngeh ngehh.. Jaja suka makan ni..
nak taip pon dah rasa xbermaya bila nampak ayam madu ni...nah detail.copy paste dari #Istagram Jaja je..hihi...adoi..perot bunyik dahhh..
Tiap kali #Ramadhan mesti nak beli #AyamMadu ni...even xbeli setiap hari..setiap tahun musti nak rasa..lain nikmatnya beli time #Ramadhan dengan beli time biasa...heheee..org tua2 kata xelok makan #TongkengAyam...nanti mulut potpet..hehe..sesetgah org geli katenye..huhu..guys,tongkeng ayam ni bukan tempat dia kuarkan najis dia tu..hehhe..p tengok ayam yg dah bogel t..yg bhgian blkang skali atas buntot dia yg tonggek tu yg amik dibuat maka...btw #TongkengAyam xleh makan byk..sbb ada byk #Protein..nanti jerawat penuh tumbuh kat muka tauu.. #BazarRamadhan #Seksyen13 #ShahAlam #AyamMaduSabah
Selain tu , antara makanan lain yg Jaja suka adalah Ayam Percik da Air Tebu ... Nasik Tomato dan Nasik Ayam...tu jela menu berbuka...hihi..memandangkan Jaja stay umah sewa..nak masak pon rasa xde mood sebab sorang je..lain la kalau da kawen..so,Jaja beli kt bazar jela...lauk bersahur pon beli..kengkadang Ayam Masak Merah..tengok la..selera masa tu...huhu....sudahh...sudahhh !!!! xsesuai cerita pasal ni...lambat lagi..lagi 6jam ! orang Sabah..diam diam..sob3.. T____T
Jom derma sesama kkita dibulan puasa . click kat bawah :-

Sunday, 7 July 2013

Kalau Bertudung Tak Boleh Kerja !!

Sunday, July 07, 2013 2
Kalau Bertudung Tak Boleh Kerja !!
Assalammualaikum
wahh...hangat tajuk kali ni ! yep..memang betol .. some company , rules nya macam ni .. ouch ~ malu nya ... sebab ini negara kita kot..negara ISLAM ! kenapa mesti ada rules macam tu ... even company tu ade link dengan mana-mana company overseas...xsepatutnya kita nk hired staff2 yang free hair sahaja...sangat memalukan... :)
malu lah dengan negara-negara ISLAM yang lain...nampak sangat lahai mundurnya negara kita berbanding dengan negara mereka yang tidak segan-segan utk hired staff mereka yg berhijab... :)
Ok..actually , dulu Jaja selalu part-time keja banquet kat hotel-hotel ... then , 1 hari Jaja follow member Jaja utk keje kat satu hotel terkemuka di Klang...Jaja x dimaklumkan pula bahawa keje di situ memerlukan staff yg free hair sahaja..ok..then bila dah sampai kat hotel..masa tengah briefing..Supervisor tu gelakkan Jaja..sebab Jaja pakai tudung...ok..xpela..mungkin dia nk bergurau ke ape...huhuhu...then yang mengejutkan adalah..dia bagi Jaja CHOICE !!! dia tanya kat Jaja...awak nak BUKAK TUDUNG @ nak BALIK !! huuuu...tau x kenapa ia sesuatu yg mengejutkan ??? sebab yg tanya tu... orang melayu kita..ISLAM ... agak memalukan bila dia tanya macam tu...come on...xsepatutnya dia tanya macam tu k0wt...dr dia tanya macam tu..Jaja rasa better dia ckp camni... "kalau nak kerja , kena bukak tudung..sebab kita nak serve beer,wine...xmanis kalau bertudung serve benda-benda macam tu..better awak balik" ..
Mungkin kalau dia cakap macam tu..kita xde la kecewa kan...tapi xdela kecewa mana pon xdpt keje situ..bukannya as a permanent staff..part-time je kot..xkan la gaji yg RM60 tu sanggup nak bukak tudung kan...huuuu~ maluuu... 
actually , bila di fikir2kan balik..gaji hasil dari kita serve-serve benda2 haram tu x berkat pon sebenarnya ... dengar ada ustaz cakap..kalau pekerjaan yg mendatangkan kemurkaan Allah contohnya seperti tidak menutup aurat pon tidak diberkati sebenarnya..Wallahualam... :') cuma perkongsian bersama...
huuuu..berlainan pulak dengan kerja di Concorde Shah Alam...as a waitress also..kita dibenarkan utk memakai tudung , terutamanya di majlis-majlis rasmi di Istana @ wedding ceremony...digalakkan lagi utk memakai tudung...tapi , kalau nk jadi permanent staff...tudung kena buang ! alih-alih..sama jugeekk..ngeeee...so, better la kita cari pekerjaan yg bersesuaian dengan status & agama kita... :)
Bersyukur sangat kerana Allah pelihara Jaja utk tidak mencari rezeki dengan membuka tudung.. :) Alhamdulillah.... perkongsian bersama...utk dijadikan iktibar buat anak-anak muda yang ingin mencari-cari pekerjaan :)
**xjumpa waiter melayu laahh ! ggrrrr ~

Tersangat Busy

Sunday, July 07, 2013 1
Tersangat Busy
Assalammualaikum
Rindunyaa...dah lama x berblogging ! :'( kesian laptop Jaja..berhabuk dekat bawah katil ni .. lama-lama jahanam pulak ! sob3.. blog ni jangan kata la..bersawang habis dah ~ 
Selagi x active berblogging...selagi tu la Follower takat tu je...follower sikit..idea pon x berkembang la..betoi x ...  ? huhu.. mahap kan saya penunggu gua semuaa... T____T
Lately Jaja tersangatlah busy sbb Jaja tengah mencari-cari kerja ... yela..sampai bila nk dok kat umah & mengharapkan duit mak je..betoi x ? even Jaja anak tunggal...n x yah keje pon mak bleh bagi duit...sampai bilaaaa... -.-' xkan la nak kawin nanti pon guna duit mak jugak kan ... opssss...yaa.. Im a Bride to Be Blogger actually.. sebelah Jaja Perak (Bidor) , sebelah Abg Mus Selangor (Shah Alam) !
PhotobucketPhotobucket
InShaaAllah next year... >.< tarikh ?? huhu...xsure lagi sebab kalendar utk cuti sekolah x kuar lagi kan...so..agak susah utk tetapkan tarikh...estimate dalam bulan 6 @ 11 ! hehe..~ xpe..itu nanti kita cite..sebabnya banyak yg Jaja nak share ngan korang pasal majlis-majlis tu nanti ~ ^_^ nape lama sangat ikat ? actually , Abg Mus x mau buat pinjaman semata2 utk majlis perkahwinan kami nanti .. yela..macam2 boleh berlaku..bukan kita minta..tp malang x berbau..betoi x ? dia xnak menyusahkan anak bini di masa yg akan dtg..Jadi amik masa skit utk mengumpul duit..sbb kami masing2 pon masih muda..xda duit yg cukup utk majlis..xpa..sabar..matured pemikiran orang lelaki ni..kalau perempuan..tau nk seronok melawa dan sebagainya aje..so , kami hold sampai tahun depan..hope murahlah rezeki kami ..
okey now...selama sebulan Jaja busy mencari-cari kerja....finally ... yeaahh..Jaja dapat kerja di AAM !! mula-mula ingatkan x dapat tau..sebab masa Interview...manager tu cakap.. "memang awak macam dapat ye position ni..tp xsemestinya lagi.." means dia macam x bagi kita nk seronok sangatlah kan..seriously , masa bos cakap macam tu memang Jaja down gila ! sob3.. T__T tup2 minggu depannya dapat call dari HR !! suruh datang amik offer letter...Ya Allah...alhamdulillah....dapat rupanya..
tq utk Abg Mus sebab sudi menemani Jaja..hik3..rezeki berpihak kepada Jaja kali ni .. dah 2 3x sebenarnya pegi interview..rupa2nya disini...
haaa...tau ke ape AAM tu ?? penah nampak x dekat sesetengah kereta di Malaysia ni ..dorang akan tampal sticker ni di no plat kereta ..xpon di bonet kereta..depends...
tuu haa... musti penah kan ? ok... position yg Jaja mintak adalah bahagian Insurance...which is Data Entry..sama dengan position member Jaja ni ... Didie..hihi..tapi department tu dah full..alih2 org HR suggestkan department Tele Service...huhuhu... position Jaja adalah Telemarketing .. ape tu ? macam telepon je...haa..betoi la tu ~
camni lah Jaja nanti 8jam/sehari .. bkerja ! tp xde la setiap masa nk kene pakai headphone tu..bleh je tanggal..relex2..Jaja rasa dalam bebanyak department , ini la yg paling relex sekali keje nya.. just call customer utk renew dorang punya membership...mula2 tersangatlah takot & cuak..al-maklum la...conversation with others kan .. tapi , bernasib baik la sebab x de customer depan hidung .. lagi cuak agaknye .. hihi.. Alhamdulillah..selama seminggu Jaja berada di Tele Service Department..semuanya indah ..hihi..
Jaja jarang update blog..sebab nak update blog ni kena ada mood & jalan cerita yg best..supaya org x boring nak membaca...yg kerap Jaja lakukan adalahhh..Taraaa..post gambar dekat instagram ! korang bleh la usha2 istagram Jaja..sume pasal activiti harian..Jaja post kat situ ! ^_^ click SINI ..
Jom CLICK kat bawah ni jugak !
SINI , SINI , SINI , SINI , SINI
TQ sume sudi membaca !

Tuesday, 4 June 2013

Helah Untuk Ke Syurga !

Tuesday, June 04, 2013 5
Helah Untuk Ke Syurga !
Assalammualaikum
Tadi Jaja bukak FB .. dok scrool la news feed dari atas ke bawah..bawah ke atas..nampak la gambar duit banyak2..mula2 dok wat bodo je..tp asik nampak gambar duit yg berterabur ni je..hati pun tertanya2..kenapa la agaknya kan..hihi..so..Jaja pon tekan la..nk baca kisahnya..
Serius Jaja cakap..first time baca ni..terus tegak berdiri bulu roma ni .. meremang je ni haa...Ada sorang hamba Allah ni .. berkesempatan untuk membantu ayah dia mengira duit tabung masjid .. pastu , dia ternampak la satu duit RM1 ni .. digulung macam dalam bulatan kuning kat atas ni .. dia pon ckp kat ayah dia.."Ada gak orang dok balut cmni kan" .. Rupa-rupanya , dalam duit RM1 yg digulung ni .. ada RM10 .. Ayah dia pon cakap .. tiap-tiap minggu mesti ada satu duit cmni ..
So , si penulis ni pon terfikir mungkin penderma ni untuk menjadi mangsa digelar 'riak' .. tengok..tu ni la dinamanya helah ke syurga.. :)
Anda pula bagaimana ^_^

Thursday, 30 May 2013

Umat Islam Solat Di Dalam Gereja

Thursday, May 30, 2013 2
Umat Islam Solat Di Dalam Gereja
Assalammualaikum
SEBUAH gereja di Scotland muncul sebagai gereja pertama di UK yang memberi peluang kepada umat Islam untuk berkongsi bangunan tersebut bagi menunaikan solat.
St John’s Episcopal Church di Aberdeen kini menerima beratus-ratus umat Islam menunaikan kewajipan lima kali sehari di gereja tersebut kerana masjid yang berdekatan, Masjid Jamek Syed Shah Mustafa terlalu kecil hinggakan jemaah terpaksa menunaikan solat di luar masjid.
Paderi gereja tersebut, Rev Isaac Poobalan, telah memberikan sebahagian daripada kawasan dewan gereja tersebut kepada Imam Besar, Ahmed Megharbi.
Ahmed mengimamkan solat di bahagian utama gereja (main chapel).
Poobalan berkata bahawa perkara tersebut adalah kewajipan beliau.
” Menunaikan solat adalah sesuatu yang baik. Tugas saya adalah untuk menggalakkan orang ramai supaya sentiasa berdoa. Saya dapati bahawa masjid tersebut menjadi terlalu sesak pada waktu-waktu tertentu. Apabila saya bertanyakan perkara ini kepada gereja, orang ramai memberi respon bahawa itu bukan masalah kami.
” Namun, saya menganggap perkara ini sebagai masalah bagi saya.
” Saya tidak sanggup lagi melihat umat Islam terpaksa menunaikan solat di kawasan luar masjid… ini kerana cuaca di luar amat sejuk,” katanya.
Poobalan menambah, beliau ingin meningkatkan usaha serta menjalinkan hubungan baik di antara penganut Kristian dan Islam di sana.
“Ini adalah satu perkara asas dan mudah. Tiada kaitan dengan agama – ini hanyalah satu keperluan manusia. Perbezaan agama tidak sepatutnya meluaskan jurang antara manusia.
” Pada mulanya apabila saya memberikan cadangan ini kepada imam, beliau juga ragu-ragu, kerana perkara seperti ini belum pernah terjadi.
“Namun, pihak masjid telah menerima cadangan tersebut dan hubungan antara masjid dan gereja ini menunjukkan kesan yang positif,” katanya.
Semenatra itu, Ahmed Megharbi menyatakan bahawa perkara ini adalah sesuatu yang istimewa dan sepatutnya tidak menjadi masalah jika diaplikasikan di seluruh negara tersebut. – Daily Mail UK

Wednesday, 29 May 2013

Tauladan - Si Mati Yang Membaca Yasin

Wednesday, May 29, 2013 1
Tauladan - Si Mati Yang Membaca Yasin

Assalammualaikum

Kisah Benar Mayat Membaca Yasin Di Mekah | Ini adalah kisah benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi. Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser….Penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia.
Ceritanya begini.. Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang Arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma’la….tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah.
Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. Selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.
Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang Arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli.
Selepas dilihat seterusnya. Ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).
Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang lelaki berkulit hitam yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin.
Itulah kelebihannya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah… Inilah yang membuatkan kita semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah… .
Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri (disimen) dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ

**Wallahuallam....

Click Sini :-


Tuesday, 28 May 2013

REVIEW - Teduhan Kasih

Tuesday, May 28, 2013 3
REVIEW - Teduhan Kasih
Assalammualaikum
wahh .. ape yg berteduh kasih sangat tu kan .. alaa..slot Akasia la syg .. xkan x tengok kot...rugi tau kalau xtengok .. sangat best .. menyentuh hati sampai ke lubuk hati menyentap tangkai jantung uolsss .. sangat romantik bila scene Adi Putra .. pepaham la kan Adi Putra tu macam mana .. sekali dengar suara dia pun dah cair kot ... ape lagi bila menatap mata dia yang menawan tu ... ouuuhhh !! okeh sudah .. memuji laki orang bagai .. bising Encik Tunang Jaja nanti .. hahaah ...
Aceli cita Teduhan Kasih ni adalah sebuah cerita yang di adaptasi kan dari novel Teduhan Kasih by Marissa .. Jaja xpenah baca pon novel ni .. tapi , biasa la ... cerita melayu .. lari sana sini .. alih2 sama jugak jalan ceritanya ... xlari jugak ngan cerita novel2 lain ..kahwin bukan pilihan keluarga , pertemuan dengan secara x sengaja , munculnya orang ketiga , adik-beradik tiri yang berdendam , mak tiri yg garang , busuk hati , dengki dan seangkatan dengannya . 
Ini Sinopsis dari Novel Teduhan Kasih
Kau ingat dengan anak ni kau boleh paksa aku ubah keputusan aku? Kau nak ugut aku dengan anak kau ni? Eh! Kau jangan haraplah aku akan ikut kehendak kau. Aku tetap ceraikan kau!" -RYZAL.
Sampainya hati Ryzal, hanya kasihnya sudah tertumpah buat Ayu teman baikku sendiri, tergamak dia menyingkirkan aku dalam keadaan begini. Ketika aku mengandungkan anaknya, dia melafazkan talak. Dan ketika aku merasakan aku sudah tiada siapa-siapa lagi di dunia ini dan jalan yang bakal aku lalui sangat gelap, dia hadir menyuluh kegelapan itu. Sekali gus meletakkan aku di tengah-tengah persimpangan di antara keikhlasan dan kenangan semalam.
"Sebab kita ada Adam. Kita nikah sebab Adam. Apapun yang berlaku, kita hanya fikirkan tentang Adam. Lagipun abang dah bosan hidup begini. Hidup abang benar-benar kosong. Tapi sejak abang kenal Adam, seperti hidup abang terisi dengan sesuatu. Abang mahu kita hidup sebagai sebuah keluarga. Abang tahu pintu hari Iffa tidak akan terbuka untuk mana-mana lelaki lagi, tapi tolong fikirkan cadangan abang ini." -EHSAN.
Aku benar-benar terperangkap. Sedangkan lelaki yang aku cintai separuh nyawa juga dengan mudah berlaku curang. Inikan pula dia, lelaki yang aku sendiri sedia maklum akan masa lampaunya yang kotor. Kelak akan adakah bahagia untuk aku dan anakku? Namun aku tahu hanya dengan Ehsan saja kami menumpang teduh.
Ini pulak sinopsis cerita
Iffa dan Ayu berkawan baik sejak di zaman persekolahan . Kehidupan Iffa tidak seindah mana bila terpaksa tinggal bersama keluarga isteri pertama ayahnya. Ini semua berlaku kerana ibu dan ayah Iffa terlibat dengan satu kemalangan . Ayu yang selalu cemburu dan iri hati pada Iffa membuatkan hidup Iffa semakin kelam . Ayu sanggup merampas suami Iffa semata- mata ingin melihat kawannya menderita. Iffa dicemuh kononnya dia tidak pandai menjaga suami. Iffa sedaya upaya mempertahankan rumahtangganya tapi gagal. Namun dia masih mempertahankan anak yang dikandungnya lambang cintanya pada Ryzal. Walaupun Ryzal mendesak untuk menggugurkan kandungannya. Iffa redha dengan apa yang berlaku dalam hidupnya. Iffa  terpaksa menumpang di rumah mak tirinya demi anak yang dikandungnya. Dirumah, Iffa yang tak ubah seperti orang gaji dan tak ada belas langsung dari mata mak tirinya. Hinggalah saat Iffa ingin melahirkan . Mak tirinya sanggup pergi bercuti mengikut Kak long ke Pulau Langawi dan meninggalkan Iffa sendiri. Saat Iffa ingin melahirkan seorang lelaki tidak dikenali datang membantu Iffa.
Ehsan , seorang lelaki yang memiliki segalanya , berjawatan sebagai CEO disebuah syarikat.  Lelaki yang dikelilingi wanita-wanita cantik dalam hidupnya tetapi hidupnya kosong tanpa arah. Ehsan adalah insan yang diturunkan oleh Allah untuk membantunya. Kelahiran Adam Merubah kehidupan Ehsan dan Ehsan mengganggap Adam adalah anaknya sendiri walaupun hakikatnya bukan. Kehidupan Iffa dan Adam merubah setelah hadirnya Ehsan dalam hidup mereka . Dengan sifat Ehsan yang romantik , ambil berat , manja dan kasihkan Adam membuatkan hati Iffa tercuit rasa sayang. Ehsan mengambil keputusan untuk menikahi Iffa demi Adam. Dalam kebahagiaan yang dibina sekali lagi Ayu datang untuk meruntuhkan kebahagiaan Iffa. Kali ini Iffa nekad dia tidak akan berdiam diri dan membiarkan Ayu merampas kebahagiaan yang dimiliki bersama Ehsan. 

Petikan-petikan best dalam novel ni pulak :-

Pengakuan Suaminya meruntuh jiwanya
"Abang memang betul-betul sayangkan Ayu," kat Ryzal lagi dlaam nada paling menjengkelkan. Seperti aku ini bodoh benar dalam hendak memahami maksudnya ehingga harus diulang-ulang setiap perkataan itu. Apakah hanya kerana aku berdiam diri bermakna aku bodoh? Tak faham apa yang berlaku? Aku hanya mahu mengumpulkan kekuatan yang sudah hilang sebauk sahaja Ryzal dan Ayu datang bersama tadi.
"Jadi , Iffa ni siapa buat abang?" Aku tanya Ryzal dengan berani. Air mata mula jatuh. Bukan sedikit rasa kecewaku pada saat ini. Aku benar- benar kecewa mendengar pengakuan Ryzal. Sudah tidak tertanggung rasanya. Ryzal hanya membatukan diri selepas itu. Tidak berkata apa mungkin sukar untuk memberi jawapan jujur. "Siapa Iffa buat abang?" Aku ulang sekali lagi pertanyaanku denan nada sedikit lagi. Smabil air mata sudah tidak boleh ditahan-tahan lagi. Luruh semuanya membasahi pipi. Sekilas aku memandang Ayu yang hanya membisu sejak tadi. Aku lihat Ayu seperti berusaha melarikan wajahnya dari menjadi tatapan marahku.
"Maafkan abang , Iffa. Abang tak boeh berpisah dengan Ayu. abang tak pernah rasa begitu bahagia seperti abang rasa sekarang ini. Waktu abang bersama Ayu, abang benar-benar bahagia. Abang tak boleh lepaskan rasa bahagia abang begitu saja bila abang langsung tidak rasa bagahia bersama Iffa. Abang fikir...." Ryzal pandang wajah Ayu. Masa itulah Ryzal pegang tangan Ayu. Sakit hatiku bukan kepalang lagi. "Kita bercarai saja!" kata Ryzal kemudiannaya.

Iffa sebatang kara, tiada saudara mara, dalam terpaksa dia terpaksa menumpang dirumah Mak tirinya setelah diusir oleh Ryzal.
"Mana lagi dia nak pergi, mak. Dia ni bukannya ada saudara mara lain. Dari kecil tk nak mampus. Sudah beasr tak habis-habis nak menyusahkan orang. Ni siapa pula yang nak tanggung makan  dia?" Kak ong menyindir bersama wajahtidak senang. Aku tahu kak long bakal mengeluarkan kata - kata kesat lagi. Sungguh, aku cuba tidak mengambil hati dengan apa yang yang bakal emak dan kak long hamburkan. Aku perlu bertahan demi kandunganku tetapi perasaan aku bukanlah daribatu atau kayu. Sedikit tidak tentu aku terasa.
"Siapa lagi kalau bukan aku. Habislah duit aku nak pergi umra," rungut emak. Wajah emak menampakkan kebencian yang amat sangat.
"Sekejap saja mak. Lepas Iffa bersalain, Iffa janji, Iffa akan cari rumah lain. Iffa nak menumpang masa Iffa mengandung saja, sebab Iffa terpaksa." balasku perlahan. Benar-benar meraih simpati. Ke manalah mahu membawa diri kalau emak halau aku.
"Baik kau gugurkan sajalah anak kau tu. Budak tu dah dikira bawa sial, tahu tak. Elok saja mengandung mak bapak bercerai berai. Nanti entah apa sial lagi yang menimpa. Aku tak mahu sial anak kau tu masuk ke dalam rumah aku ni," kata emak lagi.Hancur perasaanku mendengar kata-kata emak. Tergamak emak lafazkan perkataan sial. Bukankah setiap anak itu adalah anugerah Tuhan? Bermakna yang emak sumpah itu adalah pemberian tuhan. 
 
Dalam Iffa menanggung kesakitan datang Hamba Allah membantu dengan niat yang Ikhlas dan menyambut kelahiran baru.
 "Puan, kenapa ni?" tegur seorang lelaki bila aku sudah terduduk. Sudah tak tertanggung rasa sakitnya. Datang tiba - tiba.
"Saya sudah mahu melahirkan anak, tetapi teksi tak mahu berhenti" Jelasku sambil berusaha menahan kesakitan.
"Kalau begitu saya hantar puan ke hospital sekarang," kata lelaki itu , menawarkan diri. Aku sudah tidak boleh menolak tawan lelaki tersebut. Aku benar-benar terdesak. Sekarang ini siapa saja yang sudi menghantar aku ke hospital , aku terima saja. Dia pimpin tanganku dan bawa bersama beg pakaianku ke keretanya. Didudukkan aku di kerusi belakang. Waktu itu aku berharap sangat, janganlah aku tumpah darah. Habis kotor kereta dia nanti.
"Suami puan mana ? Nak saya hubungi dia?" soal lelaki tersebut sebaik sahaja memandu.
"Dia sekarang sedang berbulan madu di Pulau Bali. Kami sudah tak ada apa-apa hubungan lagi" Aku tak mahu berselindung. Biarlah lelaki yang sedia membantu aku itu tahu kedudukan sebenarnya. Kalau tidak dijelaskan begitu.Dia mungkin tidak tahu kenapa aku harus bersendirian menghadapi saat-saat genting ini. Dia sendiri yang bertanyakan tentang suamiku, jadi aku perlu memberikan jawapan yang jujur. Tak ada apa - apa yang perlu dirahsiakan lagi.
"Oh! Maaf," katanya perlahan dan terus memandu. Aku cuba bertahan . Tetapi sakityang mendatang tidak mampu aku tahan lagi. " Aduh! sakitnya...." Aku merintih.
"Sabar puan. Keadaan jalan raya agak sesak ni." Lelaki itu memujuk aku. 
"Kita pergi ke Hospital Bersalin Kuala Lumpur ya," kataku lagi.
"Ya, saya tahu!" jawapnya. Betullah tu. Mustahil pula dia nak hantar aku ke hospital mata! Ya Allah, kenapa dalam keadaan begini aku masih lagi tidak tahu bersyukur dengan pertolongan orang?
" Puan tak nak hubungi keluarga puan?" soalnya lagi.
"Semua alhi keluarga saya sedang bercuti ke Langkawi!" Aku beritahu dia.
"Oh!" katanya pelahan. WAktu itulah aku dengar telefon bimbitnya berbunyi dan segera dia hawap. " Saya minta cuti hari ni. Semua kerja saya, minta En. Fuad tolong uruskan.Batalkan semua temu janji saya," katanya dengan tegas.
"tak, tak . Saya tak balik ofis hari ni. Saya cuti satu hari!" tegasnya lagi sebelum perbualan mereka berakhir.
"Encik, saya minta maaf sebab saya sudah menyusahkan encik," kataku sambil menahan sakit. Waktu itu aku rasa cukup bersalah. Aku sudah menyusahkan lelaki yang aku sendiri tidak kenal.Mungkin ketika ini, kehadirannya ditempat kerja lebih penting.
"Tak adalah. Jangan fikir apa-apa" katanya lagi. Aku tahu dia sekadar menyedapkan  hatiku.
Waktu itu sakitku sudah sampai ke puncaknya. Sakit sangat - sangat sudahnya aku menjerit.
"Puan, Sabar dulu. Ingat Tahun!" kata doktor yang bertugas. Aku terus memegang tangan lelaki itu. Minta sedikit kekuatan.

" Sakit sangat!" rintihnya perlahan.
"Saya tahu," katanya dengan perlahan tetapi aku tahu dia juga tidak tahu apa-apa. Dia sekadar hendak memujuk aku. Mungkin dia fikir dengan kata- katanya itu, kesakitan yang aku tanggung akan berkurang. Tidak! sikit pun tidak berkurungan bahkan aku rasa lebih sakit lagi. Inikah ujian yang harus aku tanggung? Segala kesakitan sudah aku rasatetapi rupa-rupanya sakit untuk melahirkan anak, adalah yang paling sakit. Jadi aku sudah tidak sakitnya bila cinta dan kesetiaanku dikhianati oleh suami dan sahabat baik sendiri.
" Jangan bimbang, saya ada" katanya lagi. Sekadar mahu memberikan aku sedikit kekuatan, mungkin. Dalam pada itu, aku sempat melihat pas kerja yang tergantung didadanya. Ehsan. Namanya Ehsan. "Terima kasih!" ucapku bersama linangan air mata. Dia pegang erat tanganku sambil tersenyum lagi. Waktu itulah aku meran sekuat- kuatnya. Berkali- kali sehinggalah aku terdengar suara seorang bayi menangis. Sesaat seperti segala kesakitanku hilang begitu saja.
"Tahniah, baby lelaki," kata jururawat sambil menghulurkan bayiku kepada lelaki yang bernama Ehsan itu.

Mensyukuri rahmat Ilahi memberi kebahagiaan yang lama didambakan.
"Harap akan tinggalkan kenangan indah juga buat mama Adam. Papa in lelaki yang tak tahu apa-apa. jauh sekali nak jadi lelaki yang romantis seperti idaman mama..." Ehsan bersuara setelah agak lama kami tidak bercakap. Terus aku pandang wajahnya dan senyum. 
"Emmmm, sekarang pun papa adam dah romantis, betul tak Adam?" Aku cakap pada Adam kemudiannya. Kembali menatap wajah Adam dengan perasaan dengan kasih yang tidak terucap lagi. Dialah nyawaku, Syurgaku juga kehudupanku. Sebentar kemudian aku toleh melihat wajah Ehsan semula.
"Oh! Te ke ? sukanya papa..." Ehsan senyum sambil pandang aku. Sesungguhnya aku terlebih suka. Ehsan terus memandu. sepertinya menuju kearah utara. harap jangan ke Langkawi. Aku tidak mahu mengintai sama sekali kenangan di tempat itu. Tidak mahu sama sekali. Cukup menyakitkan hati. Kerana bimbang Ehasan membawa aku ku sana, tergerak mulutku untuk bertanya.
"Abang nak bawa Iffa ke mana ni?" soalku.Tidak mahu berteka - teki terlalu lama.
"Rahsia," jawap Ehsan sambil tersenyum.
"Iffa tak nak pergi langkawi." Terus aku membuat peemintaan.
"Hisy! Tak adalah. Takkan abang nak bawa Iffa ke situ.Hilang ingatan ke abang nak bawa ke tempat yang pernah Iffa pergi bersama bekas suami Iffa," kata Ehsan lagi.
Aku senyum pada Adam,tapi sebenarnya senyuman itu aku hadiahkan untuk Ehsan. Senang hati dengan penjelasan Ehsan. Bermakna ida memahami perasaanku. Ya, sejak mula Ehsan memang cukup memahami.
"Jangan bimbang, abang tak akan buat benda yang akan membuatkan luka Iffa berdarah kembali. Abang nak Iffa gembira selalu dan rasa bahagia bersama abang."
" Setakat ini Iffa memang gembira hidup bersama abang. Iffa rasa selamat. Terima kasih bang, kalau Iffa terlupa ucapkan terima kasih."
"Janganlah macam tu. Kita bukankah sudah menjadi pasangan suami isteri? kenapa harus nak berterima kasih."
Ah! Senangnya mendengar bicara Ehsan. Sambil itu aku pandang juga wajah Ehsan yang tenang. Tiba-tiba Adam merengek.
"kenapa merengek ni? Papa bawa kita berjalan pun nak mengada.Merengeklah, karang papa tinggalkan kita kat tepi higway tu, nak?" Aku soal Adam. Air mata Adam sudah berjuraian. Comelnya dia. Terus aku peluk erat. Namun Adam tak sedah merengek.
"Adam Ehsan, Faham cakap mama ke tidak ni?" Terus aku sebut nama penuh Adam. Adam masih begitu.
"Syang, kenapa ni? Tak biasa ke?" Ehsan pula yang pegang tangan Adam bila rengekan Adam tidak berkurangan.
" Dia lapar agaknya" teka Ehsan.
"Baru tadi dah menyusu. Takkan nak menyusu lagi," balasku.

Ayu yang tak puas meruntuhkan kehabagiaan yang dibina. kini Iffa nekad untuk mempertahankan.
" Dah lama kau tunggu aku?" solaku sambil memandang wajah Ayu. Ayu sudah tidak serupa Ayu yang dahulu. Rambut Ayu nampak kusut dan wajahnya juga seperti tidak terurus dengan baik. Sudah tiada kesan alat solek pada wajahnya. Menampakkan lagi kusam majahnya.
"Hmmmm..."
"Ehsan beritahu aku, kau dah berhenti kerja.Kenapa tiba-tiba berhenti kerja?" Soalku sambil duduk diatas kerusi berhampiran. Ayu nampak kurang senang bila aku mengajukan solan itu.
" Apa lagi yang Ehsan beritahu kau?"
"Semua"
" Semua?" Jelas Ayu begitu terperanjat dengan perkataan semua itu. Jadi dia fikir Ehsan jenis yang suka berahsia.
" Ehsan Bukan Ryzal, Ayu. Satu pun perangai Ryzal tak ada pada Ehsan. Jadi kau ingat Ehsan akan berahsia dengan aku? Dan kau ingat semua lelaki seperti Ryzal?" aku tentang wajah Ayu. Awajah sahabat yang tidak sudah- sudah membuat onar dalam kehidupan.
" Kau berhenti sebab perkara ni , bukan? sebab kau gagal guda Ehsan . Ayu apa yang kau cuba lakukan sebenarnya? tidak cukupkah kau rampas Ryzal daripada aku dan sekarang kau nak rampas Ehsan pula?"
Ayu seperti tidak boleh bersuara. Terkunci mulutnya hendak membalas  semula kata-kataku.
" Apa sebenarnya yang nak lagi? Kau nak lihat aku menderita? kau sudah nampak bukan , aku pernah menderita disebabkan perbuatan kau dan Ryzal. Tidak cukup lagikeh Ayu?" solaku betalu.
"Untuk kali ini saja, Iffa. Tolonglah aku. Aku nak Ehsan. Aku betul-betul mahukan dia. Aku sudah jatuh cinta pada Ehsan." Akhirnya Ayu bersuara juga.
"Jadi kua ingat dengan merayu begini aku akan serahkan Ehsan kepada kau begitu saja? Kau ingat aku tidak jatuh cinta pada Ehsan? Kau ingat aku tak sayangkan Ehsan?"
Ayu diam.
"Sebenarnya kau bukan jatuh cinta pada Ehsan, Ayu Kau hanya mahu melihat aku menderita. Sama yang pernah kau lakukan kepada Ryzal. Kau tak jatuh cinta Ryzal sebenarnya. Kau semata-mata dengkikan aku."
" Tidak. Kali ini aku benar-benar jatuh cinta terhadap Ehsan. Berilah aku peluang sekali ini saja Iffa. Aku merayu sangat-sangat kepada kau."
"Kau ingat Ehsan akan mencintai kau?'
"Asal kau lepasakan dia."
"Tidak sama sekali. Kali ini aku akan pertahankan Ehsan. Sebab aku tahu dialah lelaki yang paling aku cintai dan aku tahu dia juga menyangi aku dengan sepenuh hatinya. Aku dapat rasakan."
"Apa kelebihan yang ada pada kau, Iffa? sampai Ehsan begitu sayangkan kau. Sedangkan kau mamang tidak layak untuk Ehsan. Kau tak setanding wanita- wanita yang pernah mendampingi Ehsan. Dalam ramai-ramai itu , kenapa dia pilih kau? sebab kau lahirkan anak dia?"
Nah OST Teduhan Kasih - Hanya Aku by Hyper Act
sedap lagu ni .. tapi , motif video clip ni macam x sampai la kat Jaja..sob3..hihihi
suka dengar lagu ni ... dengar banyak kali pon xboring 

ok..sape yg x tengok cite ni ... korang patot tengok oke !!
kalau nak tengok boleh pegi sini .. click link-link dibawah :-

Monday, 27 May 2013

First Giveaway By Blogger

Monday, May 27, 2013 0
First Giveaway By Blogger
Assalammualaikum
Jaja tag semua FOLLOWER Jaja ^_^
26 May - 8 Jun 2013

Selamat Pengantin Baru UAI

Monday, May 27, 2013 4
Selamat Pengantin Baru UAI
Assalammualaikum w.b.t
Lepas balik jejalan ngan Abg Mus semalam .. Abg Mus antaq msg ckp UAI dah selamat diijab kabulkan .. wah ... tahniah ustaz .. tambah lagi satu ^_^ ada 1 lagi kuota tu .. hihi..
agak terkejut .. sedikit .. sebab tau2 berita doh nikoh ~ heheh.. xde dengar2 khabar angin pon kan .. ngeee..
hebakk big booh kitee nim !
Ramai yg mempertikaikan bila para-para ulama' dok nikah lebey dari satu ... amboi .. kalau ulama' nikah lebih dari satu ampa dok ngate noh ~ kalau retis-retis nikah ramai..sane sini .. skandal bagai .. sokong . ye ? aiyaa...pelik ..
antara salah satu komen .. ni haa...malu sungguh lahai kalau dok berperangai macam ni .. pmpuan lak tu..
biarla UAI tu nak nikah 1 ke 2 3 4 ke...itu hal dia .. xpatut la korang2 nk mempertikaikan .. bukan nya dia buat benda2 yg haram ! 
as long as dia x ganggu hak korang..korang duduk je diam2...yg kena madu tu isteri2 dia .. bukannya korang  yg kena madu atau bini korang yg dia colek ! hehehe..kesian ngan kengkorang nie... ^_^ dah.. orang2 camni kita x boleh layan sangat . nanti dengan kita2 sakit mental cam dorang ..
apa-apa pon .. kita doakan jodoh ustaz dengan isteri-isteri nya kekal hingga ke akhir hayat .. till Jannah ^_^
semoga berbahagia hingga ke anok cucu ! xsabar nk tengok baby baru ustaz ! hehee..
** pesanan buat mereka2 .. kalau ye pon xsuka berpoligami .. nak menentang sangat .. berwaspada .. jangan sampai di hina sunnah2 nabi ... takot nanti terpesong jauh lagi !!~
Jom layan gambar-gambar ustaz semalam !
Barakallah humma lakum ^_^
semuga Allah memberkati keluarga-keluarga ustaz !
**Jaja tak menentang POLIGAMI .. tapi Jaja x suka berpoligami ... xnak amik risiko .. xleh bagi komitmen .. ^_^ sangat respect perempuan-perempuan yg sanggup berpoligami ..  :)

Jom tengok sini pulak -- >
SATU , DUA , TIGA , EMPAT

Saturday, 25 May 2013

First Giveaway by Iyraa Cariyno

Saturday, May 25, 2013 0
 First Giveaway by Iyraa Cariyno
Assalammualaikum
picasion.com
Jaja tag semua Follower yeee..utk join GA ni ..
cliack banner blink blink yang hot kat atas ni utk join ..

5 JUN 2013

2nd Giveaway By Nor Quraishia

Saturday, May 25, 2013 1
2nd Giveaway By Nor Quraishia
Assalammualaikum
click banner di atas utk join !

Senarai Hadiah :
Baucer diskaun 5%  - 3 pemenang
Felt Bookmark - 2 pemenang
Bloglist - 10 pemenang 
Baju - 3 pemenang

1st Giveaway Lomo by Farah

Saturday, May 25, 2013 0
1st Giveaway Lomo by Farah
Assalammualaikum
click banner utk join okey !
Tarikh penting : 11 Mei hingga 1 Jun 2013

Kucing Hitam GiveAway

Saturday, May 25, 2013 0
Kucing Hitam GiveAway
Assalammualaikum
Bapak seram GA kali ni ... -.-' xtau kenapa .. bila dengar je kuicng hitam , kat kepala ni dah set .. hantu... -.- macam tu pon boley ok ! hehe ..
Jaja dengan suka cita nya nak join GA . support blogger sesama blogger ..
sila click banner dibawah ... utk join ok !
serrreeemmm ..
Tarikh Tamat
1 Jun 2013


Segmen Cabaran Mengumpul Blogger Seramai 1500!!

Saturday, May 25, 2013 4
Segmen Cabaran Mengumpul Blogger Seramai 1500!!
Assalammualaikum


Jaja tag semua FOLLOWER Jaja utk join segmen Shawal ni .. ^_^ 
click-click banner di atas ye ~ :)

Follow Jaja --> Tinggalkan Komen --> Jaja Follow Balik 
Simple je kan ^_^ heee..
jom kumpol ramai kawan !!

Thursday, 23 May 2013

NGERI : Cacing Sepanjang 12sm Hidup Dalam Mata Pesakit Berumur 82 Tahun

Thursday, May 23, 2013 0
NGERI : Cacing Sepanjang 12sm Hidup Dalam Mata Pesakit Berumur 82 Tahun
Assalammualaikum
Tidak terbayangkan betapa ngerinya melihat apabila seekor cacing hidup berjaya dikeluarkan dari mata seorang pesakit berusia 82 tahun di Hospital Thiruvananthapuram, India setelah sering mengeluh matanya sakit, berair, dan juga menjadi merah. Demikian diberitakan Press Trust of India (PTI).
Loa Loa filaria merupakan sejenis cacing yang hidup di cecair tubuh badan termasuk mata. Contoh seperti gambar dibawah :
Pesakit ini mengaku merasa kesakitan itu selama lebih dari seminggu dan segera berjumpa doktor mata untuk mendapatkan rawatan. Kajian menunjukkan cacing yang berjaya dikeluarkan dari mata pesakit itu merupakan sepanjang sekitar 12 sentimeter, diamater berukuran 45 milimeter dan masuk ke dalam jenis cacing Dirofilaria Tenui.
Cacing ini disebarkan melalui darah setelah digigit oleh nyamuk khususnya jenis Aedes, Anopheles, Culex dan serangga terbang lain setelah berada didalam tubuh, telur cacing tadi menjadi larva dan berkembang menjadi cacing yang mampu untuk hidup dalam cairan tubuh seperti saluran darah bahkan cecair tulang belakang, air kencing dan apa saja yang mengalir. Inilah proses bagaimana nyamuk menyebarkan cacing didalam tubuh manusia:
Pesakit tersebut yang merasakan gejala sakit dan merah di mata juga mengaku merasakan ada sesuatu yang bergerak di dalam matanya. Cacing ini boleh hidup di seluruh bahagian mata termasuk di cecair mata atau di retina.