.

Thursday, 7 December 2017

Hospital Bersalin Razif, Klang

Thursday, December 07, 2017 0
Hospital Bersalin Razif, Klang
Assalammualaikum, semua 
.
.

Mesti korang yang tengah baca entry ni adalah salah seorang yg tengah survey-survey 
untuk bersalin di Hospital Bersalin Razif  atau pun memang tengah survey hospital mana yg
 bagus kan .Okey , bila sebut je nama hospital ni memang
tak asing lagi la buat mereka yg tinggal di kawasan Selangor .. lebih2 lagi di area
Shah Alam dan Klang . 

Harini Jaja nak kongsikan pengalaman bersalin di hospital ni (tahun 2015) . Alhamdulillah 
semua berjalan dengan lancar . Yang bestnya dekat sini , semua doktor yang akan sambut
kelahiran adalah doktor perempuan (kelahiran normal) .
Kalau operate selalunya owner hospital sendiri yang akan handle (Dato Dr. Razif Aziz).
 Selain daripada tu, kita juga boleh pilih doktor mana yang kita suka untuk
check up bulanan kat situ .

Jaja start check up dekat sini masa kandungan dah cecah 7bulan . Memang check up 
dekat situ sampai bersalin . Harga checkup setiap bulan dalam RM 100++ setiap kali check
tak lebih dari RM 200 
Bil masa tu RM 1800 .. itu harga utk 2h 1m tanpa sebarang
komplikasi dan ubatan tambahan . Bil Jaja masa aritu dalam RM 2000++ sebab Jaja request 
untuk bilik single dan admit situ 3h 2m ... masa tu Raudhah ada problem sikit
(kurang gula dalam darah) .. Jadi harga xsama la mcm starting pakej tu .

Setiap kali check up , doktor yg jadi favourite Jaja .. xlain xbukan Doc Ezra .. orang nya ...
MashaAllah .. lembut je .. sopan santun .. memang kalau dia la yg sambut baby , xde punya
rasa takut tu .. hilang semua rasa takut .. hhaha .. 

Tp, masa Jaja bersalin aritu .. bukan duty Doktor Ezra tuu ..
jadi Doktor lain yang sambut .. doc yg sambut tu Doc Junaidah .. pun ok jugak ..
lembut .. nmpak cm lebih berusia skit dr  Doc Ezra ..
so rasa mcm mak2 kita je .. tp xde la tua sangat .. hihi ..
alah , xkisah la doktor mana yg sambut ... janji baby selamat ... 

Sebelum bersalin kat sini memang kitaorang ada survey 2 3 Hospital ..
antaranya , SALAM , UMRA , Pusat Bersalin Barakah dan Hospital Bersalin Raziff ..
dan yang paling murah masa tu Hosp Raziff lah

Masa nak bersalin kat sini aritu , ada sorang kawan yang share dia ada
pengalaman pahit kt hospital ni ..
so kita pon mcm takot nk bersalin sini ..
Tp, kami percaya .. sakit bersalin , layanan tu semua nasib ..
rezeki masing2 .. dan Alhamdulillah pengalaman bersalin sini
memang terbaik dan memuaskan .
Bilik pon selesa . Labor room pun selesa .. sangat best ! recommended .. 
walaupun Receptionist dia agak so so sikit ..
haha ~ tp sokay , bukan nk hadap muka dorang pun masa nk beranak !

Ok kat bawah ni total bil semua (3h 2m)


Check up bulanan .. start check up sini masa kandungan 29 week


Rate sekarang xpasti lah berapa mungkin dalam RM 2000 mcm tu .. anggaran nya la ..
sebab tahun 2015 (RM 1800) .. untuk maklumat lanjut boleh hubungi talian ni utk quotation

Telefon : 03 - 3323 7394

Alamat : No 33,35,37 & 39 . Jalan Sri Sarawak 20A/KS2
Taman Sri Andalas, Klang



Gambar bilik 

Bilik single ... sangat selesa .. ada 1 toilet dalam bilik ni .. tak share
ada TV jugak .. so xboring la..
Masa ni suami ngan mak teman .. hihi.. tido la kami 3 orang dalam bilik ni ..
aircond sijuk .. brr brrr 

Ni bagi sesiapa yg takut kalau duduk bilik sorang .. heee ..

Ok mommy .. harap2 entry ni sangat membantu mommy daddy sana yang tengah 
mencari destinasi bersalin ! heeee

Pakej Bersalin RM 1800
* Tinggal di wad 2 hari 1 malam
* Makanan & Minuman
* Ubat-ubatan utk bersalin secara normal
* Perundingan bersalin secara normal
* Screening bayi
* Penjagaan bayi baru lahir
* Immunisasi bayi baru lahir
* Kegunaan alat untuk bersalin secara normal
* Kegunaan alat pakai buang

Friday, 24 November 2017

Buah Hati Pengarang Jantung

Friday, November 24, 2017 0
Buah Hati Pengarang Jantung
Assalammualaikum

Ya Allah dah lamanya lahai x update2 blog nih...dekat 3 tahun haa.. adeii..nampak tak ? bz nye jadi seorang ibu .. hahaha ..
last entry dulu Jaja share tentang tips bersalin2 bagai tu kan..lepas bersalin dah xde pape..senyap je..
so, jom lah kita starting berblogging ni dengan memperkenalkan 2 orang anak..yaa..dah ada 2 anak..aiyoo..

Oke..anak 1st Jaja namanya Irdeena Nur Raudhah , lahir pada September 2015 .. kalau la masih aktif berblogging aritu mesti kt blog ni penuh cerita pasal Raudhah ni haa.. sekarang dah umur 2tahun 2bulan dahh pun ..


Irdeena Nur Raudah
September 2015
Hospital Bersalin Razif, Klang

Anak kedua pulak lelaki .. Izz Muhammad Rayyan.. baru je 4 bulan lebih ..

Alhamdulillah..alhamdulillah.. Allah bagi nikmat jadi seorang ibu pada dua anak ni .. sepasang pulak tu .. bersyukur sangat2..
Izz Muhammad Rayyan
June 2017
Hospital Slim River, Perak

Bila buka je cerita tentang anak ni .. mula la teringat detik2 melahirkan ... haish .. setiap anak ada kenangan dan level sakit yg xboleh kita mak2 ni nak gambarkan . Teringat2 terkenang2 lagi sakitnya .. alah sakit2 pun .. tup2 dah kuar no 3 nanti ... haha .. cerita tentang pengalaman bersalin .. antara Raudhah dengan Rayyan ni .. yang paling sakit dan sakit lama masa melahirkan Rayyan .

Ramai orang akan cakap..alah anak 1st je yg sakit teruk .. anak 2nd dah mudah da bersalin . Siapa cakap ? masa lahirkan Raudhah pukul 7pg siap2 nurse nak tolak masuk LR dah .. alhamudulillah pukul 9 lbih dah bersalin .. sakit pun boleh tahan .. masa bersalinkan Rayyan , pukul 7pg masuk LR .. pukul 12 lebih baru bersalin .. Ya Allah .. xtau nak cakap.. memang sakit sangat masa nak lahirkan Rayyan .. xpe..mudah2an berkat susah lahirkan dia, mana la tahu jadi ustaz macam Pak Long dia nanti kan .. hehe

Masa tengah2 nak lahirkan Rayyan masa tu nurse suruh stop .. rupanya , leher Rayyan terbelit 2x dengan tali pusat .. Ya Allah, patut la sakitnya lain macam .. dah xberdaya dah masa tu .. so, konklusi yg Jaja dapat buat kat sini, mungkin lah time Rayyan ni terlalu sakit sebabnya dia tak boleh nk keluar walaupun laluan dah terbuka . Sebab tali pusat dah belit leher dia .. Alhamdulillah selamat xde perkara buruk yg jadi ..

Pengalaman bersalin ? dua2 dah rasa .. Swasta dah .. Kerajaan pun dah .. layanan dua2 pun tip top .. keselesaan pon dua2 tip top .. cuma swasta lebih best la sikit..sbb dlm bilik ada tv .. hhii ..xboring sgt .. pastu nurse akan jagakan bayi..bagi ibu rehat lama .. nurse hantar utk menyusu je .. pastu nurse amik balik .. masa tu suami ngan mak pun teman .. tido kat dalam bilik tu sekali .. berkampung la kami semua dalam ward ..

kalau kat kerajaan , lepas je bersalin .. masuk je ward .. nurse serahkan anak .. sampai la keluar hospital .. kita sendiri yg jaga .. dah la orang xbleh teman .. penat2 lemah2 jaga sendiri je anak .. bilik best .. ada 6 katil .. tp ada 2 orang patient je .. xramai plak yg bersalin masa tu .. raya kot... nasib la.. macam dapat ward 1st class tau !

masa Rayyan ni haritu .. kami cadang nak bersalin di Hospital Islam Az-Zahrah (HIAZ) .. tapi tak berkesempatan .. balik raya kat kampung.. terbesalin la kt sana .. padahal esok tu dah nak balik Shah Alam dah .. xpela janji semua selamat .. jimat la duit masa tu .. duit yg stand by utk bersalin di Hospital Islam Az-Zahra tu .. kami buat kenduri utk Aqiqah Rayyan ..kalau x mesti kena amik masa dulu kumpul duit buat aqiqah lak kan .. 

Next baby ?? hahha .. tunggu la lagi 3 4 tahun .. 2 ni pun da lelah ibu .. makan xkenyang, mandi x basah .. haiyaaa ... tp next rasa mcm nak bersalin kat sini ! 
standby jela .. rate sekarang pun dah 3k .. apetah lagi 3 4 tahun nanti ..x.x


next entry nanti Jaja review pengalaman bersalin dan kos di Hospital Bersalin Razif !

Friday, 14 August 2015

Persiapan Ibu Bersalin Ke Hospital

Friday, August 14, 2015 0
Persiapan Ibu Bersalin Ke Hospital
Assalammualaikum



Alhamdulillah , kandungan dah nak masuk 37 minggu hari Isnin ni .. :) so , tinggal lagi beberapa minggu utk melahirkan putera/puteri ibu ni ...  ibu pun google dan tanya pendapat orang .. apa yang perlu dibawa masa nak masuk hospital nanti .. yela , 1st baby kan .. jadi macam xtahu , apa benda yg perlu dan tak perlu dibawa .. ok , jom kita sama2 tengok .. 


KELENGKAPAN UNTUK SI IBU

1. Pakaian untuk keluar hospital . 
Bawa 1/2 pasang dah cukup . Sebab sepanjang kat hospital nanti kita akan diberikan uniform khas utk pesakit .

2. Sweater & Stokin
Sejurus selepas bersalin , suhu badan kita akan berubah jadi sediakan peralatan yg boleh "menghangatkan" badan .

3. Kain Batik
Boleh pakai masa nak keluar wad nanti . Tengah sakit-sakit , xkan nak pakai seluar . Jadi , kain batik adalah pilihan terbaik dan selesa 

4. Selipar
Pastikan yg sesuai dan tidak "botak" ye..jap lagi x pasal2 jatuh sebab licin . Boleh digunakan semasa didalam wad atau masuk bilik air

5. Tudung 
Sehelai / 2 helai sudah memadai . Prefer tudung sarung je , senang .. xpayah nak pening2 kepala nak lilit . 

6. Tuala
Untuk mandi

7. Nursing Bra *cadangan

8. Panties

10. Maternity Pad
Khas utk ibu lepas bersalin . Sebab maternity pad lebih lembut , xmacam pad biasa . Jadi , ini bertujuan utk menjaga jahitan juga supaya tidak terbuka dengan mudah . Takut kalau guna pad biasa , keras .. jahitan akan terbuka

11. Peralatan Mandi
Walaupun lepas bersalin , kebersihan kena jaga . Sebelum masuk Labor Room kena bersih dan "buang" apa yang patut . Malu kat doktor ! hehe 
Ex : Berus gigi , pencuci muka , pencukur , sabun , shampu dan sebagainya

12. Penjagaan Diri
Bedak , sikat , getah rambut , deodorant dan sebagainya .

13. Mintak Angin
In case kalau ada pape masalah kesihatan selepas atau sebelum bersalin 

14. Buku Laporan Mengandung
Jangan lupa !!!! pihak hospital sangat perlukan utk rujukan . Kalau terlupa , memang kena marah . Bila dah kena marah , nak bersalin pun tak de mood nanti . Prepare semua dokumen letak dalam file , senang nanti grab 1 file tu je terus bawa g hospital . Sebab nanti lepas settle , nak keluar hospital segala macam dokumen dan bil kita nak letak jugak dalam file tu . 


 SENARAI UNTUK BAYI ( DI LABOR ROOM)

1. Baju Baby
Prefer yang berbutang di hadapan dan berlengan panjang . Sebab dalam labor room tu sejuk , sian baby .. 

2. Mittens and Socks
Sarung tangan dan stokin

3. Receiving Blanket / bedung

4. Pampers

5. Barut

6. Tuala Mandi Baby (Hooded) 

7. Toiletries


SENARAI UNTUK BAYI  ( DI DALAM WAD)

1. Baju Baby
Dalam 4 5 helai sudah memadai . Itu sekiranya kelahiran normal dan bayi tak de masalah kuning . Kalau czer atau bayi/ibu ada masalah kesihatan . 4 5 helai tak cukup . Mungkin boleh sediakan awal-awal dalam kereta . So , suami takkan kelam kabut mencari . 

2. Barut

3. Bedung / Receiving Blanket / Napkin
Ini utk "balut" baby .. sejuk , sejuk , sejuk !

4. Selimut utk baby 
Jika perlu , xpun boleh guna semula barang di no (3)

5. Topi baby
Melindungi kepala dan telinga baby yg baru lahir

6. Mittens & Socks
2 3 pasang sudah memadai . Nak bawak lebih pun tak de masalah . Ala , kecik konet aje . Xberat pun kalau bawak banyak !

7. Pampers 
Bawak lebih , kalau boleh bawak je sebungkus tu ! senang cite

8. Baby Wipe dan Cot Sheet

9. Tuala Mandi Baby

10. Tuala Kecil
Untuk lap air susu  / air liur baby / muntah

11. Toiletries 
Shampoo , mandian , minyak rambut , bedak , losyen

12. Ubat-ubatan
Minyak-minyak utk baby . Seperti mintak telon , vicks , nappy cream dan sebagainya yg diperlukan

13. Bantal baby

BARANG-BARANG LAIN *Additional

1. Air Zam-zam atau Air Selusuh
2. Al-Quran @ Yassin - boleh baca utk kurangkan rasa gementar
3. Air Masak
4. Buah Kurma
5. Makanan
6. Minuman - milo/horlicks/etc
7. Tisu
8. Plastik baju kotor
9. Plastik letak uri
10. Handphone 

Setakat ni , 90% Jaja dah pack . lagi 10% tengah prepare lagi . 
Doakan Jaja dan bayi selamat . :)

Lailahaillah anta subabhanaka inni kuntum minal zolimin ...

Kalau ada point-point yg tertinggal , boleh komen ye . Perkongsian bersama ^_^